Det hvite hus regner med et underskudd i årets budsjett på 1,6 billioner dollar, forteller en kilde i Kongressen til nyhetsbyrået Reuters.

Beløpet tilsvarer nesten 9.500 milliarder kroner.

Så sent som for en uke siden ble det meldte at ferske tall fra Congressional Budget Office viste at det amerikanske budsjettunderskuddet kunne nå 1,35 billioner dollar i 2010.

Obama skal mandag offentliggjøre budsjettforslaget for finansåret 2011, som begynner 1. oktober i år.

Ifølge The New York Times er 120 budsjettposter enten fjernet eller kuttet kraftig.

Voksende underskudd
I en prognose som offentliggjøres sammen med budsjettforslaget mandag, regner Det hvite hus med at underskuddet vil falle til 700 milliarder dollar, drøye 4.100 milliarder kroner, innen 2013, før det igjen vil nå 1 billion dollar innen utgangen av tiåret.

For å forsøke å håndtere det stadig økende underskuddet har Obama tidligere forpliktet seg til ikke å fryse nasjonale utgiftsposter på budsjettet de kommende tre årene.

– Må være ærlige
Utgiftsstansen, som verken gjelder militæret, nasjonal sikkerhet eller helse, vil føre til en innsp#229 på 20 milliarder dollar i 2011 og 250 milliarder innen 2020, om de videreføres.

– Presidenten mener vi må være ærlige om hva som fungerer og hva som ikke fungerer, sier kommunikasjonsdirektør Dan Pfeiffer ved Det hvite hus.

Han understreker at å kutte i utgiftene er en del av det å regjere.

Skrinlegger månelanding
Et av programmene som står for fall om Obama-administrasjonen får det som den vil, er skattefradraget for barnefamilier. Ifølge Det hvite hus gjorde bare 514.000 personer, 3 prosent av de berettigede, krav på godtgjørelsen i fjor.

Det kan likevel vise seg vanskelig å kvitte seg med denne utgiftsposten. Også i fjor ble dette forslaget fremmet, og den gang satte Kongressen foten ned.

NASAs planer om å gjennomføre nok en månelanding blir også lagt på is.

I en prognose som offentliggjøres sammen med budsjettforslaget mandag, regner Det hvite hus med at underskuddet vil falle til 700 milliarder dollar, drøye 4.100 milliarder kroner, innen 2013, før det igjen vil nå 1 billion dollar innen utgangen av tiåret.

Les også: IMF advarer mot krisepakkekutt


-Krise hvis ikke gjelden reduseres

- Obama vil fryse offentlige utgifter

Dette får verdens børser til å skjelve

Obama dropper måneferd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.