Indeksen for amerikanske forbrukeres forventninger, den såkalte consumer confidence-indeksen, falt til 46,0 i februar fra reviderte 56,5 poeng måneden før, melder Marketwatch.

Den kraftige nedgangen på hele 10,5 poeng kommer etter at indeksen forrige måned var nær sitt høyeste nivå på 16 måneder. Indeksen er nå på sitt laveste siden april 2009.

Overrasker
Det bratte fallet var svært overraskende. På forhånd ventet økonomene en indeks på 55,0 ifølge en undersøkelse Bloomberg News har gjennomført.

Tallet førte umiddelbart til kraftige utslag på børsene i USA og i Europa. De amerikanske indeksene faller markert tilbake etter at de startet dagen rundt gårsdagens sluttnoteringer klokken 15.30 norsk tid.

På Oslo Børs har hovedindeksen falt rundt fire poeng etter at tallene ble kjent. Børsen er nå ned 1,7 prosent til 353,49 poeng.

Følg den løpende utviklingen i aksjemarkedene på DN Finans !

Svakere fremtidstro
Consumer confidence-undersøkelsen gjennomføres hver måned av Conference Board og måler forbrukernes syn på nåværende situasjon og på utsiktene for de nærmeste seks månedene.

Indeksen for nåværende situasjon falt til 19,4 poeng fra 25,2 poeng måneden før, mens indeksen for forventninger til fremtiden falt til 63,8 fra 77,3 poeng. Forbrukernes vurdering av den nåværende situasjonen er den laveste på 27 år.

- Forbrukerne har fått en vanskelig start på året. De fikk en liten smell med tanke på formuesutviklingen da aksjemarkedet tok seg en pust i bakken og i arbeidsmarkedet er forholdene fortsatt vanskelige, sa seniorøkonom Julia Coronado i BNP Paribas til Bloomberg News før tallene ble kjent.

Arbeidsledigheten i USA er nær ti prosent og ventes å være på 9,5 prosent ved utgangen av året. Siden resesjonen offisielt startet i desember 2007 har mer enn syv millioner arbeidsplasser forsvunnet i USA.

Forbruket utgjør rundt to tredjedeler av verdiskapningen i USA og uten vekst her kan hele bedringen i den amerikanske økonomien stå i fare.

Farten i amerikansk økonomi tok seg kraftig opp mot slutten av fjoråret. I fjerde kvartal vokste økonomien i sitt raskeste tempo på seks år da bruttonasjonalproduktet vokste med 5,7 prosent annualisert i løpet av kvartalet.

Ifølge de samme veksttallene fra januar i år steg det private forbruket med 2,0 prosent i fjerde kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.