Det er Schengen-avtalens usikre fremtid fiskeprodusenter mener nå også kan true den norske vekstnæringen. Tapene kan bli alt fra en kvart milliard til flere milliarder kroner, fremgår det av en rapport næringen har bestilt fra Nord universitet.
Grunnen er rett og slett at stor strøm av flyktninger har medført til økt grensekontroll mellom EU-landene. Det er flere kontrollposter mellom EU-land som kan gi forsinkelser og store tap for eksporten av fersk fisk, mener Sjømatalliansen. Allerede i dag er det noe forsinkelser fra økt grensekontroll.
I et møte med europaminister Elisabeth Aspaker nylig ba fiskerinæringens fellesorgan statsråden arbeide for å begrense skadevirkninger fra en uthulet Schengen-avtale. Bestemte, dedikerte kjøreruter for å forenkle kontroll og en "fast track"-ordning var blant næringens egne forslag. Systemer for utvidet plombering av kjøretøyer som frakter fisk er et annet.
Vil ha sjømatforhandlinger
Ifølge Sjømatalliansen står land som USA, Japan Australia og New Zealand nå på terskelen til å få avtaler om frihandel med fisk inn i EU.
Canada, Chile og Sør-Korea har allerede avtaler med EU som inkluderer tollfritt salg av sjømat. Utvidelse kan gi den norske eksporten økte vanskeligheter.
Derfor mener Sjømatalliansen at norske myndigheter snarest må gå i forhandlinger med EU om fri markedsadgang på sjømat.
- Noe må legges i potten
- Statsråd Aspaker sier hun deler vår bekymring. Vi venter ingen umiddelbare regjeringsutspill nå. Men vi håper på grundig utredning av konsekvensene ved økte eksporthindre og svekket konkurranseposisjon, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
Han vil ikke kommentere om han tror norsk tollvern på landbruksprodukter må ned for å sikre bedre adgang til EU for fiskeeksporten.
- Men noe må legges i potten, sier Ystmark.
Sjømatalliansen som møtte europaminister Aspaker fredag består av av Sjømat Norge (SN), Norske sjømatbedrifters landsforening (NSL), Norges Fiskarlag (NF), Fiskebåt og Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.