Skagens aksjefond var lenge i en egen klasse i Norge. År etter år gruset fondene sine referanseindekser - det vil si at fondene gjorde det bedre enn den generelle utviklingen i sammenlignbare markeder.
Men finanskrisen ble også en aldri så liten krise for Skagenfondene, skriver Stavanger Aftenblad (artikkelen krever innlogging).
De siste fem årene har to av de tre tidligere suksessfondene ikke klart å gjøre det bedre enn gjennomsnittet, mens det siste fondet bare så vidt gir meravkastning.
Avkastningen de siste fem årene (per 24. oktober) er ifølge avisen:
- Skagen Vekst: 6,66 prosent årlig avkastning, mot 12,31 prosent i referanseindeksen.
- Skagen Global: 11,64 prosent årlig avkastning, mot 12,83 prosent i referanseindeksen.
- Skagen Kon-Tiki: 7,58 prosent årlig avkastning, mot 6,41 prosent i referanseindeksen.
Fondsanalytiker Thomas Furuseth i ratingbyrået Morningstar mener det er tre hovedgrunner til at fondenes «magiske» avkastning har forsvunnet.
- En del skyldes at det er vanskeligere i markedene. Alle Skagens aksjefond har en viss andel i vekstmarkedene, og det har vært litt utfordring for dem. I tillegg har de gjort enkelte aksjevalg i visse perioder som har slått uheldig ut i enkelte år, sier Furuseth.
Den tredje grunnen er muligens den som bør gjøre fondseierne mest urolig. Skagenfondenes fantastiske resultater før finanskrisen har bidratt til at så mange har satt så mye penger i fondene at det har vokst seg enormt stort.
- Jo større fond du har, jo vanskeligere er det å gå ned i størrelse på selskapene man investerer i. Investeringsuniverset blir mindre. På et eller annet punkt blir det vanskeligere å plukke aksjer. Du må kjøpe relativt mye mer aksjer. Da tar det lengre tid å bygge opp en posisjon og å selge ned senere, sier fondsanalytikeren.
Historien viser i tillegg at når et fond først begynner å gjøre det dårlig, kan det være vanskelig å snu trenden.
- Vi ser at fond som har dårlig avkastning over tid, fortsetter å ha dårlig avkastning, sier Thomas Furuseth i Morningstar til Aftenbladet.