- Det som gjør 2013 veldig forskjellig fra årene 2009 til 2012, er det at du har veldig mye større forskjell mellom markeder. Både geografisk og sektormessig, sier Skagen-forvalter Kristoffer Stensrud i børsintervju med DN.no.
- I de foregående tre årene handlet alt om makro- og eurokriser. Nå teller sektorer og land mye, mens selskaper teller mest. Det er veldig bra, legger han til.
550 ved nyttår
I denne miniserien på DN.no snakker vi med et knippe av Norges fremste aksjeanalytikere og -forvaltere om deres forventninger til den siste delen av 2013. Allerede i januar presenterte Stensrud en svært optimistisk spådom.
- Jeg er kjempepositiv. Det er bare oppside, sa Stensrud til en fullsatt sal i lokalene til Næringsforeningen i Stavanger.
Han tippet da at Oslo Børst vil stå i 550 ved nyttår. Åtte måneder ut i året har han ikke endret mening.
- Vi trodde 2013 skulle bli et bra år i Norge og det har det blitt, sier fondsforvalteren idag.
« The unknown unknowns»
Stensrud ønsker imidlertid ikke å trekke frem enkeltaksjer. Og han er forsiktig med å uttale seg om hvilke internasjonale forhold vi kommer til å snakke om i høst.
- Det er som alltid « the unknown unknowns» som får mest betydning, sier Skagen-toppen og legger til:
- Valg i Tyskland vil for eksempel få oppmerksomhet, men det tror jeg markedet allerede har tatt høyde for. Det gjelder også risikofaktoren hvis noe skjærer seg grundig i Syria, men det gjør det neppe.
Han mener riktignok det er viktig å understreke én ting:
- Vi har ikke en Asia-krise i dag.
Dette var også en del av budskapet i et innlegg forvalteren hadde på trykk i Dagens Næringsliv i forrige uke.
Tegn på bunn
I innlegget åpner forvalteren med å påpeke at vekstmarkedene de siste to årene har gitt elendig avkastning for verdens investorer. Han mener imidlertid kursene nå kan ha falt så mye at bunnen er nær.
«Prisingen av selskapene i vekstmarkedene samlet, i forhold til både inntjening og bokførte verdier, er nå nede på nivåer vi må tilbake til senhøsten 2008 og vinteren 2003 for å finne maken til. Rabatten i forhold til markedene ligger på rundt 20 prosent. Dette i en tid da vekstdynamikken er bedre og prosessen med satsning på selskapsstyring er i godt gang i de fleste land», skriver Stensrud.
Overfor DN.no er han ikke i tvil:
- Jo mer det faller, dess større blir mulighetene for at markedet igjen stiger. Spesielt gjør valutakursen at vi kan anta det nærmer seg et punkt hvor det må komme noen strukturelle endringer. Det gjelder spesifikt India, men også Brasil, sier Stensrud.
Kinesisk stimulans
I innlegget skriver også forvalteren om hvordan mangelen på stimulanser fra Kina har påvirket vekstmarkedene.
I mars overtok et nytt regime makten i landet, og partiet mente tiden var inne for kvalitativ fremfor kvantitativ vekst.
- Vi vet ingenting om hvordan Kina ser ut om 12 måneder, men vi har fått noen signaler på hvordan de ønsker å se ut. Om de klarer det og på hvilke måte vet vi ikke. Det betyr at det vil være dårlig synlighet på eksempelvis tradisjonelle sykliske sektorer, sier Stensrud.
- Et tema som kanskje vil komme inn i høst er fornybar energi i Kina, sier han.
Bricks-landene
For øvrig finner Stensrud det interessant å se hvordan aksjemarkedene i Bricks-landene har stabilisert seg.
- Du får en mye kraftigere dreining mot eksportsektoren, og da mot global vekst og ikke nødvendigvis vekst i fremvoksende økonomier, sier han.
- Videre er det veldig vanskelig å si noe fornuftig utover at selskapene som leverer vil få uttelling, sier Stensrud.
Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien fremover.
Les allerede publiserte artikler:
DNB Markets-sjef: Disse aksjene bør du følge med på
(Alexander Opstad, DNB Markets)
Disse tre internasjonale forholdene blir avgjørende
(Peter Hermanrud, Swedbank First Securities)
Les også: Globalt børsfall: - Det ser ganske dystert ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.