Det private investeringsselskapet til Skagen-forvalter Kristian Falnes tok i fjor ut et utbytte på seks millioner kroner, viser selskapets årsregnskap for 2012.
Det er første gang det blir betalt ut utbytte fra selskapet, og millionene skal dekke aksjonærenes formuesskatt. Det opplyser Falnes til DN.no.
Skagen-forvalteren eier selskapet sammen med sine tre barn.
- Formuesskatten må betales, og nå begynner to av barna å bli så gamle at de må betale skatten selv. Da må de jo få pengene fra et sted, sier Falnes.
- Bør formuesskatten fjernes?
- Det blir politisk, svarer Falnes, som ikke ønsker å uttdype ytterliggere.
Skagen-investeringer
Forvalteren vil mye heller snakke om egne Skagen-investeringer. Kristian Falnes AS hadde i fjor et resultat før skatt på 35,2 millioner kroner, mot 32,2 millioner kroner i 2011.
- Midlene er i all hovedsak investert i Skagen-fondene, som hadde en bedre avkastning i 2012 enn i 2011, sier han.
I tillegg til fondsandelene i Skagen, har Falnes AS har mindre aksjeposter Yara International, Hurtigruten og Gjensidige Forsikring.
Slo referanseindeksen
Falnes er forvalter av Skagen Global. I 2012 endte fondets totalavkastning opp 10,2 prosent. Det var 1,9 prosent foran verdensindeksen.
- Selv om vi gjerne burde hatt enda bedre resultat, var fjoråret noenlunde akseptabelt, sier Falnes.
Til tross for at 2012 var preget av stor usikkerhet knyttet til verdens største økonomier, var oppgangen fra skrekkåret 2011 markant: Da ble fondets resultat minus 7 prosent.
- Seks måneder igjen
Skagen Global har slått referanseindeksen 14 av 16 år. Så langt i år har fondet kastet av seg 15,55 prosent, mens referanseindeksen er opp 16,46 prosent.
- Så langt tegner det bra også for 2013, men nå er det seks måneder igjen av året. Man skal være veldig forsiktig med å annualisere slike ting, sier Falnes om utsiktene fremover.
På Skagenfondenes årlige presentasjon for et par uker siden pekte forvalteren på tre anomalier - avvik fra det vanlige - i et hittil sterkt aksjeår.
- I sterke aksjemarkeder pleier vekstmarkeder å gjøre det bedre enn utviklede aksjemarkeder. Det har ikke vært tilfelle så langt i 2013, sa Falnes, som i tillegg viste til at råvarer faller i pris og at defensive selskaper slår sykliske.
Vekstøkonomiene
Veksten fremover vil først og fremst komme i de hurtigvoksende økonomiene, med Kina og Russland i spissen, mener han.
- Ting har blitt stigmatisert, og det er derfor viktig å få med de absolutte størrelsene. Syv prosent vekst i Kina bidrar mer til verdensøkonomiene nå enn for ti år siden. Jeg er også overbevist om at Russlands veksttakter vil generere en betydelig høyere vekst de neste fem til ti årene enn det du vil se i Europa, USA og Japan for den saks skyld . Derfor er det viktig for oss å ha selskaper som evner å ta del i den veksten, sier Falnes.
«All time high»
Nylig gikk Skagen Global forbi «all time high».
- Det er ikke grunn til å frykte betydelig fall i markedet og få høydeskrekk. Porteføljen er lavt vurdert. Makroutviklingen er ok, til tross for at gjerne veksten i noen vekstmarkedsland, som Brasil og Kina, gjerne skulle vært noe høyere enn det vi ser i dag. Prismessig er selskapene, spesielt i vekstmarkene, blitt billigere og det skaper muligheter. En skal ikke glemme at aksjer, som ikke ga avkastning mellom 2000 og 2010 i det hele tatt, så vidt har begynt å komme på moten igjen, sier Falnes.
Les mer:
Her er Skagen-sjefens største bekymring
- I år har det fungert sykt bra
¨
Skagen-milliardær trer tilbake
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.