Finansministre og sentralbanksjefer fra mange av de største økonomiene i verden har i helgen vært samlet til finanstoppmøte i Washington i anledning årsmøtet i IMF og verdensbanken.

Faren for en global valutakrig har vært temaet som har fått mest oppmerksomhet på møtet.

Les mer: - Fred, ikke krig

Kina og andre fremvoksende økonomier er blitt beskyldt for å holde sine valutakurser kunstig lave for å bedre forholdene for eksportindustrien. Samtidig får lave renter i USA og andre industrialiserte økonomier skylden for at kapital flyttes til de fremvoksende økonomiene og dermed fører til sterkere valutakurser for disse landene.

Finanstoppene har ikke blitt enige om reformer eller regler som skal hindre valutakrig og proteksjonisme. Det som imidlertid er klart er Det internasjonale pengefondet IMF får en mer sentral rolle med å overvåke verdenshandelen.

- Det er til slutt hvert enkelt lands ansvar å handle, men IMF må snakke tydelig om utfordringene og samle støtte til handlinger, sa USAs finansminister Timothy Geithner lørdag.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem var også blant delegatene som tok til orde for at IMF må få en mer sentral rolle.

- I tiden etter krisen vil IMF-tilsyn få økt viktighet og spille en større rolle i å forhindre kriser, både i individuelle land og globalt, sa Gjedrem fredag ifølge Reuters.

Gjedrem: - IMF blir viktig for å forhindre nye kriser

Blir valutapoliti
IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn akspeterer ifølge Bloomberg rollen som valutapoliti.

Han sier at fondet vil publisere rapporter som understreker relasjonene mellom økonomier. Rapportene skal være en del av et "initiativ for systemstabilitet" som fondet har tatt til orde for.

IMF skal også utvide arbeidet med undersøkelser rundt kapitalstrømmer, endringer i valutakurser og oppbyggingen av valutareserver i verden.

- Behovet for en slik rapport er blitt diskutert i måneder og nå er det blitt en del av verktøykassen vår, sier Strauss-Kahn.

"Krigen" fortsetter
Det er likevel tvilsomt at IMFs nye rolle vil hindre ytterligere diskusjoner om valutakrig og påfølgende proteksjonisme. Flere land har signalisert at også de ønsker å dempe valutakursbevegelser som skyldes økt interesse fra utenlandske investorer.

Ukrainas visestatsminister Serhiy Tigipko sa lørdag at landet vurderer å innføre kontrollmekanismer for kapitalflyten inn i landet for å hindre store bevegelser i valutakursen.

Indias sentralbanksjef Duvvuri Subbaro signaliserte også at landet ønsker å hindre store bevegelser i valutakursen og forstyrrelser i landets makroøkonomiske forhold.

Lite makt
De nye IMF-undersøkelsene skal i hovedsak rette oppmerksomheten mot USA, Kina, Storbritannia og eurosonen. Rapportene vil for eksempel vise hvordan amerikansk pengepolitikk påvirker kapitalflyten i andre land.

Spørsmålet mange stiller seg nå er hvor mye innflytelse IMF virkelig vil få i verdensøkonomien.

- I mangel på et bedre alternativ, må IMF spille en aktiv rolle i et forsøk på å dempe valutakonkurranse. Men IMFs makt er begrenset til overbevisning for de fondet har få gode verktøy for å tvinge frem samarbeid mellom medlemsland som ikke er villige til å endre politikk, sier Eswar Prasad i tenketanken Brookings Institution til Bloomberg News.

Les også: - Verdensøkonomien i ubalanse


Geithner vil ha strengere overvåkning

- Fred, ikke krig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.