Orkla-sjef Dag J. Opedal fortalte under torsdagens NHO-konferanse at det innen Orkla-systemet er store forskjeller i verdiskaping som kan føres tilbake til god eller mindre god ledelse.
Han brukte blant annet norske Grandiosa som eksempel på at god ledelse gir bedre resultater enn mindre god ledelse, som i Guseppe.
Dette selskapet solgte frossenpizza til blant annet det tsjekkiske og slovakiske markedet, og Orkla solgte det i juni 2008 etter dårlig økonomisk og markedsmessig utvikling.
- Største rommet for forbedring
Opedal mener at det er et paradoks at kvalitet på ledelse ofte behandles som en konstant, og derfor ikke jobbes med.
- Det største rommet for forbedring i Orkla er ledelse, på alle nivåer, sa Opedal.
Industrikonglomeratet Orkla sysselsetter 32.000 ansatte i 40 land. 6.400 nordmenn jobber i Orkla-eide bedrifter.
- Uforløst potensial i det offentlige
Opedal talte til norsk næringsliv under NHO-konferansen som har fått navnet ”Smartere vekst”. Temaet åpnet blant annet for en rekke diskusjoner om hva som vil skape velferd også i fremtiden.
- Smartere velferd krever bedre ledelse innen både politikk, offentlig sektor og innen næringslivet, sa Opedal.
Han mener det er mange eksempler på god ledelse innen alle disse feltene i Norge, og trakk frem fornyelsen av skatteetaten og overgangen fra det statlige Televerket til børsnoterte Telenor som gode eksempler på det.
Han la heller ikke skjul på at det finnes eksempler på det motsatte, og trakk frem blant annet den gigantiske budsjettsprekken i byggingen av det nye Holmenkollen-anlegget som et eksempel på det.
- Lederemner er likt fordelt mellom næringsliv og offentlig sektor. Derfor tillater jeg meg å anta også et uforløst potensial innenfor offentlig sektor, sa Opedal.
Han pekte blant annet på at bedre ledelse i offentlig sektor dreier seg om en vridning fra administrasjon til mer aktiv ledelse, og fra å fokusere på økte bevilgninger til å få mer vei og mer kunnskap ut av hver krone.
- Stille krav
Under en diskusjon like etter Opedals innlegg spurte debattleder Alfred Bjørlo kommunalminister Liv Signe Navarsete om ansvarsfraskrivelse er et problem i offentlig sektor.
- Jeg er ikke så sikker på at ansvarsfragmentering er det store problemet. Jeg kjenner mange gode sjefer i offentlig sektor, sa Navarsete.
- Det viktigste er at vi stiller krav til lederskap, og der kan vi politikere bli dyktigere. Vi skal hjelpe folk til å løfte frem de gode egenskapene, sa Navarsete.
Les flere saker fra NHO-konferansen:
<b>- Det må være lov å lykkes</b>
<b>- Vi har det så fett</b>
<b>- Jeg er redd</b>
<b>Paranoid optimisme</b>
<b>- Krisen har bare endret karakter </b>
<b>- Ingen skal ha dårlig samvittighet for å være syk</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.