Den britiske finansministeren George Osborne signaliserte i helgen at han ønsker lavere selskapsskatt.

Dersom finansministeren får det som han vil, vil den britiske selskapsskattesatsen bli kuttet fra 20 prosent til under 15 prosent.

Professor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI mener det også vil sette selskapsskatten i Norge under press, og han mener den norske regjeringen opptrer «uklokt». 

Regjeringen la ifjor høst frem et forslag til skattereform for 2016 til 2018. Det ble foreslått å senke selskapsskatten til 22 prosent, men regjeringen fikk støtte fra de andre partiene på Stortinget til å sette satsen ned til 23 prosent.

Gjems-Onstad får medhold fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i at regjeringen er for lite ambisiøs.

Direktør Ingebjørg Harto for næringspolitikk i NHO viser til at det er for lite ambisiøst å lande på en selskapskattesats på 23 prosent.

- Verden rundt oss har et annet bilde. Det blir enda viktigere når Storbritannia signaliserer at de vil gå enda lenger ned enn de allerede har gjort, sier hun til DN.

Større utfordring

Hun viser til tre ting som er viktig for næringslivet og Norge når det gjelder skattereformen.

- Det er å få et skattesystem som bidrar til investeringer i produktive virksomheter, sikre at vi investerer i de riktige tingene og at vi tiltrekker oss utenlandsk kapital, sier Harto.

Nå mener NHO-direktøren det blir enda viktigere med større ambisjoner fra politikerne, for å sikre norsk konkurransekraft.

- Dette er en konkurranse om risikokapital og investeringer, understreker hun.

Harto legger imidlertid til at det ikke bare er skatt som avgjør dette, men at det er et viktig punkt når det gjelder hvor man skal lokalisere virksomheter, og hvor man skal investere.

- Når store økonomier som Storbritannia går ytterligere ned, blir det en ytterligere utfordring for å konkurrere om investeringer for Norge, sier Harto.

Enda viktigere nå

Harto viser til at norske politikere var fremsynte da vi i 1992 fikk den forrige store skattereformen.

- Da hadde vi havnet litt på etterskudd. Men så tok de et grep, som gjorde at vi fra å ligge langt bak i OECD-sammenheng, kom langt foran. Vi fikk lavere selskapsskatt en mange andre land, og det bidro til et oppsving i økonomien, sier hun.

NHO ønsker at politikerne gjør det samme nå.

- Ikke minst når vi står oppe i en omstillingsperiode, hvor det er enda viktigere å tiltrekke seg investeringer enn tidligere, understreker Harto.

Ønsker å redusere selskapsskatten

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet sier regjeringen har sympati for NHOs ønske om lavere selskapsskatt. Han viser til at selskapsskatten allerede er senket fra 28 prosent til 25 prosent, og at den nå skal videre ned til 23 prosent.

- Hvor vidt dette blir gjennomført i 2017-budsjettet er for tidlig å si. Vi kan ikke nå si hva som kommer i statsbudsjettet for 2017 eller 2018. Regjeringen har heller ikke behandlet ferdig forslaget til statsbudsjettet. Det skjer først i august, sier han til DN. 

Bjørnestad er enig med NHO om at det er et viktig grep å redusere selskapsskatten.

- Vi ønsker å redusere selskapsskatten. Spesielt når vi går inn i en periode med omstilling, siden etterspørselen fra olje går ned, er dette det viktigste grepet, etter vår mening, sier han.

- Øker produktiviteten

Han viser i tillegg til at inntektstapene ved lavere selskapsskatt vil bli redusert ved at investeringene blir større.

- De tallene som Scheel-utvalget presenterte viste at det kan ha dynamiske effekter på opptil 40 prosent. Det vil si at du over tid kan få tilbake opptil 40 prosent av tapet du får ved å redusere selskapsskatten, sier Bjørnestad.

- Lavere selskapsskatt vil gjøre det mer lønnsomt å investere, da investerer bedriftene mer, da øker produktiviteten, da øker lønningene og det vil bli mer lønnsomt å jobbe, understreker han.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni

Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner  

John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik avslørte hun makteliten
Simona Levi er teaterinstrukstør og tangodanser. Sammen med X-Net, en gruppe aktivister som hun var med på å starte, har hun klart å avsløre korrupte ledere innen økonomi og politikk. Slik kan du også gjøre det samme.
04:03
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.