Kristiansand tingrett har satt av åtte dager til straffesaken mot Siem Offshore og dets direktør.
Selskapet kunne sluppet hele saken om det hadde betalt boten på ti millioner kroner samt inndragning av 2,4 millioner. Men det nektet majoritetseier Kristian Siem (66) plent.
Kunne spart 62 millioner
– Saken dreier seg om hvorvidt Siem Offshore betraktes som kriminelle på grunn av grov uaktsomhet i forbindelse med manglende innlevering av selvangivelse for begrenset skipsdrift på norsk sokkel i årene før Siem Offshore flyttet skattemessig fra Cayman Island til Norge, skriver Kristian Siem i en epost.
– Økokrim påstår ikke at Siem Offshore har gjort feilen med vilje eller forsettlig. Feilen ble gjort, feilen er rettet opp og all skatt er betalt. Hadde Siem Offshore vært klar over selvangivelsesplikten i Norge for den begrensede virksomheten, kunne selskapet gjennom rederibeskatningsordningen ha spart cirka 62 millioner i skatt som er betalt, legger han til.
Ut over det ønsker han ikke kommentere saken før den er over.
Det var 27. august 2013 Økokrim slo til mot Siem Offshores hovedkontor, og i juni ifjor ble selskapet ilagt bot og inndragning. Da hadde selskapet for lengst betalt en skatteregning på 45,6 millioner kroner for årene 2005–2007.
Også selskapets administrerende direktør Terje Sørensen (50) kunne sluppet tiltale. Han fikk tilsendt en påtaleunnlatelse fra Økokrim ifjor høst. En påtaleunnlatelse innebærer at påtalemyndigheten mener saken er godt nok bevist til å kunne ta ut tiltale og at den siktede er skyldig i en straffbar handling, men at det likevel ikke blir gjort fordi lovbruddet ikke er så alvorlig.
– Sørensen ville ikke godta påtaleunnlatelse. Han ønsket i stedet å bringe saken inn for retten, sa politiadvokat Andreas Schei hos Økokrim til DN i februar. Han sa samtidig at Økokrim ikke har noen grunn til å tro at manglende levering av selvangivelse er gjort bevisst.
Lei sak
– Men straffbarhet omfatter også grove uaktsomme unnlatelser. Vi mener selskapet burde visst at det skulle levert selvangivelse og mener det er sterkt klanderverdig at det ikke gjorde det, sa Schei, og erkjente samtidig at dersom selskapet hadde innrettet driften under den norske rederibeskatningen, ville skatten blitt vesentlig lavere.
– Så jeg har ikke noe problem med å se at dette er en lei sak for selskapet, sa han.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.