I juni ble det omkamp om skatten som de borgerlige partiene innførte på sluttpakker til seniorer som mister jobben. Men LO vant ikke fram nå heller.

– Det er jo påfallende at den eneste skatten som denne regjeringen øker, rammer dem som er så uheldige å miste jobben helt på tampen av yrkeskarrieren sin. Siden 1966 har de fått et lite håndslag gjennom sluttvederlagsordningen, sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen til NTB.

– Vi er veldig opprørt over dette, noe vi har sagt klart ifra om gjentatte ganger. Det dreier seg ikke om veldig mye penger, men når du har passert 60 år og mister jobben kan inntil 80.000 kroner gjøre stor forskjell likevel, framholder han.

Utredning

Det var i forbindelse med det borgerlige budsjettforliket i fjor høst at det ble besluttet å betrakte sluttvederlag som skattepliktig lønn. LO og NHO protesterte, og i revidert nasjonalbudsjett ble det bestemt at skatteplikten skulle utredes fordi den kunne ha utilsiktede følger for ulike trygdeytelser.

Men i regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, er ingenting endret. Det innebærer at arbeidstakere som mister jobben sent i karrieren, og som ikke har eller er gamle nok til å få avtalefestet pensjon, må skatte av den tariffestede ordningen.

Ytelsen starter på 20.000 kroner ved 50 års alder og stiger gradvis til 80.000 ved AFP-alder, før den faller fram mot fylte 66 år.

Regionale midler

Kritikken mot sluttpakke-skatten ble fremmet av LO under møtet med statsministeren og finansministeren i fredagens møte i det såkalte kontaktutvalget.

Der gjentok LO også kritikken mot oljepengebruken i budsjettforslaget samt fremmet krav om 3.500 flere tiltakspakker og et mykere dagpengeregelverk.

At regjeringen også nå kutter i regionale næringsutviklingsmidler, denne gang med 400 millioner kroner, får også LO til å protestere.

– Vi er opptatt av at det skal skapes arbeidsplasser over hele landet og de regionale utviklingsmidlene bidrar til dette, sier Gabrielsen.

Avviser kritikken

Statsminister Erna Solberg (H) slår fast at de regionale utviklingsmidlene ikke stimulerer til jobbvekst der det trengs mest.

– De pengene går jo til regioner som går så det suser for øyeblikket. Vi har også gjort evalueringer, og disse midlene er de som har minst effekt, sier hun til NTB.

Solberg medgir at nasjonale og landsdekkende midler går til fylker som opplever høy arbeidsledighet, men framholder at disse overføringene er økt.

– Det kan være en og annen kommune som kanskje kan oppleve at det er litt mindre av disse midlene, men det kompenseres ganske kraftig av andre tiltak, sier hun og viser til satsing på innovasjon, fylkesveier og andre samferdselstiltak. (©NTB)

Alt om statsbudsjettet 2017

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Nina Jensen: – Statsbudsjettet er en gavepakke til bilistene.
Nina Jensen er kritisk til statsbudsjettet som hun mener mangler et grønt skifte.
01:33
Publisert:

Sjekk den nye, spreke suven fra BMW
BMW fyller x-rekken med ny modell.
00:55
Publisert: