I en ny rapport fastslår konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG) fast at Sverige er langt bedre enn Norge på gründerpolitikk.
- Det tar tid å bygge opp et sterkt privat investeringsmiljø slik de har i Sverige. Vi mener at gründerplanen er en god start. Det betyr ikke at arbeidet er over, sier Næringsminister Monica Mæland i en e-post til DN.
Les saken her: SPERREFIRST 4/11/2015 KL 22.00: Ny rapport: Vi mangler en milliard for å bli like gode som Sverige
Svarer på kritikken
I rapporten fra BCG går mye av kritikken på manglende venturekapital til norske gründerbedrifter. Venturekapital er investeringer i oppstartsselskaper i en tidlig fase.
- Jeg er enig med dem som mener at det kan være behov for mer venturekapital til lovende gründerbedrifter i Norge. Og dette gjør regjeringen noe med, svarer hun på kritikken.
Mæland trekker frem en rekke tiltak i forslaget til statsbudsjettet for 2016 hun mener vil gjøre Norge mer gründervennlig:
- Styrking av kapitalvirkemidler hvor offentlig støtte matches av privat kapital.
- Redusering av det samlede skatte- og avgiftsnivået, deriblant å vurdere ytterligere reduksjoner i formuesskatten, en skatt som påvirker tilgangen på risikovillig kapital fra investorer bosatt i Norge.
- Utredning av en fasttrack-ordning for særlig lovende utenlandske gründere som vil utvikle sine ideer i Norge.
Mye av kritikken både fra gründere og investorer mot Dette mangler i regjeringens gründerplan , som ble lagt frem tidligere i høst, omhandler manglende skatteincentiver og skattefradrag.
- Mange peker på behovet for skatteincentiver som gir investorer fradrag for investeringer i gründerbedrifter, som finnes i flere andre land. Dette er innspill jeg tar med meg. Samtidig vil jeg påpeke at det norske skattesystemet er bygget opp på uniforme ordninger på tvers av skatteobjekter, fremfor skattefritaksordninger. Brede skattegrunnlag og lave skattesatser skaper minst mulig uheldige tilpasninger, og gjør skattesystemet mindre byråkratisk, svarer Mæland. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.