Onsdag kommer det – for mange – etterlengtede skatteoppgjøret. For dem som må betale inn restskatt kommer dagen kanskje litt for raskt. Går det slik skattedirektør Hans Christian Holte ønsker, vil det om noen år ikke lenger være en felles dato for skatteoppgjøret.
– Vi jobber mot at det skal det være mulig å melde inn endringer som får skattemessig konsekvenser i løpet av året. Det gjør at skatten blir justert umiddelbart. Da vil også oppgjøret være klart tidligere. Hvis skattyter går inn og godkjenner grunnlagstallene vi har, kan oppgjøret foretas raskt etter nyttår, sier Holte.
Det kan være endringer som salg av bolig, overgang fra lønnstager til pensjonist, salg av aksjer og fond.
– Det kan få konsekvenser for hva du har i forskuddstrekk og merkes på lønnsslippen raskt. Det tror vi vil gjøre folks mer bevisst på skatt, sier Holte.
For Skatteetaten vil det også være en fordel å kunne spre beskatningsprosessen fra rundt fem millioner skatteytere – som skal betale inn rundt 460 milliarder kroner – til hele året og ikke i noen få hektiske måneder på våren.
Sjekk eller vent
De som ikke går inn og sjekker selvangivelsen vil måtte vente på oppgjøret. Ifølge Holte skal tidlig svar på om det blir restskatt eller tilbakebetaling, være en gulrot for å få flere til å sjekke selvangivelsen sin. I år var det 535.000 som ikke åpnet den elektroniske selvangivelsen sin. 426.000 av dem var personlige skattytere.
– For første gang vet vi hvem som har vært inne og sjekket selvangivelsen – og hvem som ikke gjorde det, sier Holte.
Den foreløpige analysen viser ikke uventet at mange med lave inntekter og enkle skatteforhold er blant dem som ikke åpner den elektroniske selvangivelsen.
– De kan ha gått glipp av fradrag de har krav på, og kan dermed risikere å bli overrasket med restskatt. Og – ikke minst – de kan bli gjort ansvarlig for mangler og feil som banker og arbeidsgivere har forårsaket, sier Holte.
Kan straffes for feil
Leveres selvangivelsen med feil opplysninger, kan det utløse straffeskatt på mellom ti og 60 prosent.
– Men det er viktig å understreke at det ligger noen nyanser og skjermingsmuligheter her. Det er ingen automatikk at det gis straffeskatt, hvis grunnlagsdata er feil, sier han.
Skatteetaten jobber nå med å finne løsninger på hvordan de kan få flere til å åpne selvangivelsen.
– Når det er en såpass stor gruppe som ikke åpner selvangivelsen i det hele tatt, så har vi spurt oss selv om vi står i fare for at skattytere ikke kjenner på ansvaret de har for at skatteoppgjøret skal være riktig, sier Holte.
Vil erstatte 50 skjema med ett
De siste årenes forenklingsarbeid mot personlige skattytere har tatt mye av Skatteetatens utviklingsressurser. Det har gått utover forenklingsarbeidet rettet mot næringslivet. Nå er det imidlertid deres tur.
– Det er vår satsing for årene fremover. Det handler om å redusere den administrative byrden for næringsdrivende.
Skatteetaten foreslår at dagens skjemaverk for næringsdrivendes selvangivelse, med næringsoppgaver og alle vedlegg gjennomgår en fullstendig fornyelse.
– Dette innebærer at dagens om lag 50 ulike skjema for næringsdrivende saneres og erstattes av en digital temabasert skattemelding, sier Holte.
Han sier den forenklingen skal bidra til å det er lettere for næringsdrivende å gjøre skatteoppgjøret riktig.
– Når vi ser omfanget av den svarte økonomien, så er det viktig at det blir enkelt å gjøre det riktig, sier Holte.
Les hele avisen
Se DN teste Mercedes' nye ladbare hybrid:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.