Debatten om delingsøkonomien har for alvor skutt fart i Norge de siste par månedene.

Tirsdag 12. januar møttes finansministeren, skattedirektøren og en rekke aktører i delingsøkonomien for å diskutere hva som må til for å sikre rettferdig og riktig skattlegging i den nye, fremvoksende økonomien.

Et av forslagene som kom på bordet kan bety mye også for deg som ikke benytter deg av hverken Airbnb eller Finn småjobber, men kanskje likevel leier bort hytta et par netter i året og maler naboens hus for noen hundrelapper.

Foreslår skatt fra første krone

Administerende direktør Even Tangen Heggernes (32) i Nabobil, som lar deg leie ut privatbilen din, mener delingsøkonomiens inntog burde åpne for at man fjerner en rekke skattefritaksgrenser og isteden skatter fra første krone.

- Jeg tror det beste for alle parter ville være beskatning per transasksjon. Hvorfor ikke sende avgårde en viss porsjon til skatteetaten hver gang? Delingsøkonomien gjør at du tjener penger enkelt, da bør du kunne betale skatten enkelt, sier han.

Nyheter om delingsøkonomien? Følg med på dngrunder.no og @dngrunder på Twitter.

Vil ha bort frigrensene

I dag finnes det en lang rekke fritaksgrenser som har gjort det mulig å leie ut bilen, hytta, rommet eller drillen et par ganger uten at du må bruke en søvnløss natt på å få alt inn i selvangivelsen (se faktaboks). Det samme gjelder småjobber.

Tanken har vært at gevinsten av å hente inn skatt på disse små biinntektene har vært mindre enn tapet av tid og papirmølle man må igjennom.

Les mer: Hotellkonger, aviser og lobbyister advarer mot en stor svart delingsøkonomi – slik gikk det da DN ba dem belegge påstanden

Les mer: Lager minihotell med Airbnb

Men i dag mener Heggernes, og flere med ham, at situasjonen er snudd på hodet:

Å holde oversikt over de forskjellige frigrensene kan være vanskelig, ikke minst da Skatteetaten ennå ikke har fått på plass enkel og oversiktlig informasjon om hvilke skatteregler som gjelder i delingsøkonomien.

Samtidig åpner digitaliseringen for at det burde være mulig å registrere inntektene automatisk på selvangivelsen - noe som allerede er tilfelle for blant annet inntekter fra aksjer.

DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim tar i en kommentar til orde for at løsningen for å unnga svart arbeid i delingsøkonomien ligger i «å tilby like enkle løsninger fra Skatteetaten for å gjøre det hvitt – et slags «skatte-vipps».»

- Det var en ganske kul beskrivelse, sier Heggernes.

Skattedirektør Hans Christian Holte og finansminister Siv Jensen i samtale under NHOs rundebordskonferanse om delingsøkonomi og skatt tirsdag 12. januar. Foto:
Skattedirektør Hans Christian Holte og finansminister Siv Jensen i samtale under NHOs rundebordskonferanse om delingsøkonomi og skatt tirsdag 12. januar. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Skattedirektøren positiv

- Jeg synes det er helt naturlig å se på hvordan den type regelverk fungerer når du får et stort volum av nye digitale tjenester. Jeg tror det er et godt utgangspunkt for muligheten til å forenkel regelverket, sier skattedirektør Hans Christian Holte (50).

Gitt en politisk avklaring, er Skatteetaten altså positive til å fjerne flere av dagens fritaksgrenser.

- Vi ønsker en skattelegging på første krone, sier gründer Kim Haagensen (31) i Weclean, som kobler selvstendige renholdere med oppdragsgivere.

Noen steder kan full skattelegging fra første krone komme til å krasje med gunstige skatteordninger svært mange nordmenn drar nytte av - for eksempel langtidsutleie av bolig, påpeker gründer Oscar Hellens (23) i Lotel.

Lotel lar deg sette bort alt det praktiske ved utleie gjennom Airbnb.

Finansministeren: - Offensive forslag

- Jeg skal ikke konkludere på det nå. Men innspillene er klare, tydelige og offensive, svarer finansminister Siv Jensen på spørsmål om hva hun synes om forslaget om skatt på første krone.

 Jensen har varslet at hun vurderer et hurtigutvalg om Uber og Airbnb og sier til DN at hun innen kort tid vil bestemme seg.

Les mer: Silicon Valley-gründer inn i ni norske selskaper

Les mer: Ukjent nordmann bak en av de 50 beste appene i verden

Tragedie skapte app-idé

Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen til en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.

I serien «DNs pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Se alle deltagerne her.

Ideen ble født ut av en tragedie
Etter en voldtektssak i Trondheim, fikk gründerne i Flare ideen en sikkerhetsapp som lar deg sende ut et nødsignal som oppgir posisjonen og telefonnummeret ditt til alle i nærheten.
00:56
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.