Investorene Robert Keith og Thomas Fussell ble kjent som gründere av Opticom og Fast, selskapet som senere ble solgt til Microsoft, har i en årrekke ligget i strid med norske skattemyndigheter.

Først bestred de, og vant delvis frem med at skattekrav knyttet til aksjeopsjoner og aksjer de hadde mottatt til underkurs var altfor høyt beskattet.

Da den opprinnelige saken var avgjort, og de to hadde fått kuttet skattekravet nesten i to, begynte en ny strid. Hvem skulle betale kostnadene knyttet til skatteklagen?

Ikke dekket selv

Det store spørsmålet i saken er hvorvidt de to investorene har krav på at kostnadene dekkes når det var Fast, Opticom og senere Microsoft som betalte skatteklagen, og ikke Keith og Fussell selv.

Regningsbråket har allerede vært gjennom Riksskattenemnda, tingretten og lagmannsretten.

Riksskattenemnda avviste i sin tid kravet om dekning av de 16,6 millionene det hadde kostet å kjempe mot ligningen for årene 1998,1999 og 2000.

- Ikke rimelig

«For nemnda fremstår det ikke som rimelig at skattyter skal få en dekning når han ikke har hatt kostnadene» heter det i sakens dokumenter.

Dette har Robert Keith og Thomas Fussells gjennom sin advokat Rasmus Asbjørnsen i advokatfirmaet Haavind reagert på. De mener det er ikke er riktig at statens skal komme gunstigere ut i de sakene der tredjemann har finansiert skattesaken.

Asbjørnsen argumenterer for at det ikke er krav om at det skal være tilknytning mellom kostnaden og skattyter, kun at det er tilknytning mellom kostnaden og saken. Han fremholder også at det er staten som skal bære kostnaden for å få et riktig resultat.

- Rettssikkerhetsgaranti

Årsaken til at staten skal betale det det koster å rette opp feil vedtak er både for å sikre riktige vedtak og for å gi en rettssikkerhetsgaranti, skriver Asbjørnsen på vegne av de to.

Keith og Fussell vant frem i tingretten, men da saken ble behandlet i lagmannsretten blåste vinden i favør av staten. Det resulterte i at Keith og Fussell ble dømt til å betale statens saksomkostninger for de to siste rettsinstansene på totalt 103.000 kroner, samt at de altså ikke fikk refunderte de nærmere 17 millionene selve klagesaken kostet.

Nå har Høyesterett bestemt seg for å slippe tvisten inn, slik at saken kan få en endelig avklaring.

Det har ikke lykkes DN å få kontakt med advokat Asbjørnsen som representerer Robert Keith og Thomas Fussell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.