Rec har laget en oversikt over markedet for silisiumprodusenter og konkludert med at det er mange aktører som er store i kjeften når de sier de vil produsere superrent silisium innen kort tid.
Hvis man skal tro alle som har sagt at de skal lage silisium summerer det seg opp til 225.000 tonn i 2011, fra 45.000 tonn i 2006. Av dette skal nesten halvparten komme fra aktører som ikke har vært i nærheten av silisium før.
- Å lage ren silisium er vanskelig. Vi er skeptisk til de nye aktørene. Det er imponerende at folk tror de kan klare på et par år det vi har brukt ti år på, sier konserndirektør med ansvar for silisium Gøran Bye.
- Denne fabrikken har vi brukt 20 år på. Nå går den som en klokke, men det har krevd store ressurser over mange år. Vi har gode kundeforhold og gode folk, det tar tid å bygge opp. Hvis de skal produsere så mye trenger de 1500-2000 reaktorer. Det ligger et visst håp i de tallene, sier han.
Superrent silisium er den viktigste ingrediensen i solcellepaneler, som det er stor mangel på. Derfor er det mange nye aktører som ser at profitten er skyhøy og vil inn. Men mange av dem har ikke vært i nærheten av å produsere silisium før.
- Jeg er enig med Rec i at det vil ta lengre tid å bygge kapasitet enn mange av de nye aktørene tror. Men jeg tror de undervurderer de alternative teknologiene, som Elkem Solars metallurgiske silisium og trikosilan som Backer og MEMC holder på med, sier analytiker Viktor Jakobsen i SEB Enskilda.
Han opplyser at det å bygge en fabrikk tar tre år, men med tillatelser og den tiden det tar å finne et fabrikkområde samt arbeidskraft vil det ta fem år.
Analytiker David Edwards i Think Equity i San Francisco mener Rec har et realistisk syn på silisiummarkedet.
- Noen vil klare det men det vil ta lenger tid. Jeg har snakket med noen på Hawaii som skulle starte silisiumproduksjon, og de var alle yngre enn meg. Det var helt utrolig, sier han.
Rec opplyser at det tror at prisene på silisium vil stige 15 prosent i år. De vil ikke oppgi fra hvilket nivå, siden de har tre ulike produkter med ulike priser. Analytikerne mener de ligger på et snitt på rundt 50 dollar i 2006.
- Jeg tror prisene vil stige til 65-70 dollar i år, men at de vil flate ut herfra, sier Jakobsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.