17.mai ble det kjørt skiløyper på Sjusjøen. Snøen kom sent i år, men den har blitt liggende lenge. Men nå rekker skifolket knapt avslutte sesongen før den nye er i gang.
Nylig skrev entreprenørselskapet Ringsakfjellet drift under en kontrakt med det italienske selskapet Techno Alpin om leveranse av produksjonsanlegget «Snow Factory».
I august er det ventet 47 tonn med gods til Sjusjøen, et anlegg som når det skrus sammen skaper vinter hele året.
- Det er fremtiden, sier primus motor Johannes Haukåssveen i Ringsakfjellet drift.
- Og vi skal ikke være noen sinker her oppe, legger han til.
Kort fortalt: I 15 varmegrader produserer anlegget 250 kubikkmeter snø i døgnet. I 25 varmegrader reduseres kapasiteten til 80 prosent.
- Varmere enn det blir det aldri her uansett, kommenterer Haukåssveen som også kjører løyper i området.
Han tror det allerede neste sesong kan lages skiløyper hele året.
- Det er fullt mulig, så vi får se an behovet, sier han.
Etter det DN kjenner til koster anlegget godt over seks millioner kroner. Det er det gode tomtesalget på Sjusjøen som har gitt Ringsaker Almenning penger i kassa. Nå vil grunneieren altså tilby enda sikrere snøforhold for å gjøre området mer attraktivt. I år er sesongstart satt til 19.september. Dette kan vel sies å markere en ny æra i kampen om de første skiløperne. De siste årene har flere destinasjoner satset på sommerlagring av gammel snø, slik at man kan tilby en kort sløyfe når løvet faller.
- Vi satser hardt, sier Haukåssveen og legger til at han synes det er rart at ikke Holmenkollen har skaffet seg denne muligheten.
Tror dere virkelig folk ønsker å gå på ski på sommeren?
- Ja, det er jeg ganske sikker på. Vi ser jo hvor desperate folk er på høsten. Nå kan vi sikre skiforhold til hardtsatsende løpere og andre ivrige. Vi kan trekke elitelagene hit før de drar på høydeopphold på høsten.
Men det blir ikke gratis. Haukåssveen tror døgnprisen for å gå på ski under unormale forhold, vil være på rundt hundre kroner.
- At vi må innføre slike tiltak er udiskutabelt utenfor sesong, sier han.
Anlegget krever 230 kilowatt strøm, mot cirka 35 kilowatt i et normalt snøproduksjonsanlegg. Å produserer tre kilometer løype, seks meter bred og 30 centimeter dyp, koster 100 000 kroner.
- Jeg synes dette er veldig betenkelig, er den tidligere langrennsløperen Kristen Skjeldals første reaksjon.
- Jeg kjenner jeg får vondt i magen av det. Er det virkelig sant? Er vi villig til å strekke oss så langt for å gå på ski når det ikke er skisesong?
Hans bror Gudmund Skjeldal lar seg også provosere:
- Dette tar sporten i feil retning. Jeg mener at langrenn før jul er ren krampe. Det burde aldri blitt arrangert skirenn før jul i det hele tatt. Det er i april man burde gått mest på ski, når det er lyst og fint ute.
Skjeldal er idéhistoriker, og skriver bøker som gjerne handler om idealisme og klimakamp.
- I et stort klimaperspektiv er dette paradoksalt. Norge har absolutt bidratt til at vintrene er mildere og kortere, og så skal man trumfe dette med å bygge ut vinteren i en merkelig årstid, og bruke masse energi på å produsere snø, fortsetter Skjeldal.
- Dette er bare misforstått skientusiamse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.