- Vi boret første skiferbrønn i Australia nå i begynnelsen av april. Det var den første av fem brønner i South Georgina bassenget som skal bores de neste månedene, sier Knut Rostad, pressetalsmann for internasjonale forhold i Statoil til DN.
Australia har enorme uutforskede reserver av skifergass, mener ekspertene. Reservene er estimert til å være to tredeler av USAs reserver. USAs skifergass har på få år revolusjonert det amerikanske energimarkedet.
Har skuffet hittil
I forrige uke sa Pål Haremo, direktør for enheten Globale nye forretningsmuligheter i Leting i Statoil til nyhetsbyrået Reuters at han var skuffet over resultatene etter leteboringer i skiferområder utenfor USA.
- Jeg er litt skuffet, Vi håpet å finne Nord Amerika-lignende formasjoner mange steder, men det ser ut som om det ikke er den samme kvaliteten overalt, sier Pål Haremo, direktør for enheten Globale nye forretningsmuligheter i Leting i Statoil til nyhetsbyrået Reuters.
Australia har store ubefolkede områder, der det ikke vil være like omstridt å starte letevirksomhet som i Europa, skriver CNBC i en større artikkel om skifergass.
En milliard
Earl Scott, administrerende direktør i Petrofrontier, sa i et intervju med ProactiveInvestor i februar i år at Statoil som partner tar på seg alle kostnadene for leting i løpet av de neste tre årene, skriver Stavanger Aftenblad.
Dette betyr, ifølge Scott, at det norske selskapet skal investere 175 millioner dollar, eller 1,04 milliarder kroner.
Statoil overtok operatørskapet for de fire letelisensene (EP 103, 104, 127 og 128) i South Georgina-bassenget i Nordterritoriet i Australia i et joint venture med PetroFrontier Corporation 1. september 2013.
På sine nettsider skriver Statoil at selskapet er tidlig inne i et stort leteområde med betydelig oppsidepotensial.
- Jeg ser for meg at vi vil utvide satsingen her, fordi det er et stort marked med stort sprik mellom produksjon og etterspørsel. Vi ser dette som en stor mulighet, sier Halermo til Reuters om satsingen i Australia.
Statoil har også investert i skiferområder i Russland sammen med det statseide selskapet Rosneft, og i Tyskland med oljeselskapet Wintershall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.