Langrennslandslagets lege Fredrik Bendiksen trakk seg i går med umiddelbar virkning etter Therese Johaugs positive dopingprøve på stoffet clostebol som følge av bruk av kremen Trofodermin. Den hadde han kjøpt på et apotek i Italia og ikke sjekket godt nok for forbudt innhold.
Landslagslege Knut Gabrielsen sluttet allerede før den positive prøven til Martin Johnsrud Sundby ble kjent for offentligheten, og sa i sommer at saken var medvirkende årsak til den beslutningen.
– Det blir et rufsete renommé i forhold til den jobben vi gjør på helse i alle fall og at vi ikke ivaretar utøverne godt nok. Jeg forstå veldig godt dersom det blir det etterlatte inntrykket, sier landslagssjef Vidar Løfshus til DN.
Løfshus er overordnet sjef for landslagene som har et helseteam bestående av tre leger og fem fysioterapeuter der ingen er fast ansatte. Torsdag ble teamet nedskalert til to leger etter at Bendiksen fortalte om sin beslutning som er tatt før Antidoping Norge har ferdigbehandlet saken.
– Dette har med yrkesstolthet å gjøre, og forholdet til en utøver som jeg setter veldig høyt personlig. Dette skulle jeg ha oppdaget, sa Bendiksen.
Leid ut fra eget firma
Bendiksen har tidligere, blant annet mellom 1995–2000, vært medisinsk direktør legemiddelfirmaet Pfizer og norgessjef i samme firma frem til 2003. Han har også bakgrunn fra Nycomed. Nå har han vært utleid til Skiforbundet gjennom sitt eget firma Vextra AS.
– Jeg har et eget selskap og det selskapet har en kontrakt med Norges Skiforbund hvor jeg får betalt for å være i beredskap hele døgnet hele året. Jeg får en fast månedlig sats der jeg har en fast sats de dagene jeg er ute på reise med laget, sier Bendiksen.
Det er relativ lik praksis som alle legene til Skiforbundet, som alle driver oppdragene for Skiforbundet på deltid. Landslagssjef Vidar Løfshus opplyser at de bruker 550.000 kroner i faste honorarer på til sammen åtte personer i det medisinske apparatet, der tre er leger og fem er fysioterapeuter.
Som honorar til renn og samlinger blir det brukt til sammen 1,7 millioner kroner i tillegg. 1,25 millioner av dette går til fysioterapeuter. Ved siden av Bendiksen har legeteamet, etter at Gabrielsen ble erstattet, bestått av Petter Olberg og Ellen Moen.
Åtte mill. til smøreteam
– Vi har frem til nå ikke hatt råd til å ansette leger på fast stilling. Det er også helt vanlig i norsk idrett. Det handler også om arbeids- og reisebelastning dersom en person skulle jobbet med alle lagene. Da måtte vi hatt to leger fast ansatt. Vi har ikke vurdert at det har vært riktig i forhold til de ressursene vi har, sier Løfshus til DN.
Den totale sponsorporteføljen til langrennslandslagene beløper seg til over 80 millioner kroner årlig. Den store delen går til satsingen på elitelagene som både Johaug og Sundby har vært en del av.
Blant annet har skiforbundet brukt syv til åtte millioner kroner årlig på smøreteamet de siste årene.
– Nå må vi se på organiseringen av hele laget vårt og spesielt helseteamet. Tiden vil vise hva vi kommer frem til, sier Løfshus.
Et uavhengig utvalg som allerede har startet å granske astmedisinbruken til langrennslandslaget skal nå gjøre det samme også når det gjelder andre rutiner innen det medisinske apparatet.
Løfshus er klar på at det er for dårlig sjekket av landslagslegen i tilfellet med leppekremen til Johaug, noe Bendiksen selv også var klar på. Han fikk også tommel ned fra Antidoping Norge som holdt presskonferanse etter at Johaug hadde forklart sin versjon mens tårene rant.
– Det skal ikke skje på dette nivået, sa medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen.
Antidoping Norge ville ikke ut med detaljer torsdag, men omtalte verdien i Johaugs prøve som lav. Strafferammen for middelet Johaug har testet positivt på har et spekter på alt fra henleggelse eller advarsel, til flere års utestengelse. I påvente av dom er ikke Johaug suspendert fra renn og organisert trening.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.