Verdens største og sterkeste isbryter Arktika ble sjøsatt i St. Petersburg 16. juni, skriver det russiske nyhetsbyrået Tass.

Isbryteren er atomdrevet og har en toppfart på 22 knop og kraft nok til å bryte tre meter tykk is. Lengden er 173 meter og bredden 34 meter.

Etter at sjøsettingen har blitt utsatt to ganger tidligere jobbet denne gangen rundt 700 personer døgnskift for å få Arktika klar, skriver Bellona.

- En enorm seier

- Sjøsettingen av Arktika er en enorm seier på alle måter. I dag kan vi bekrefte at denne atomdrevne isbryteren vil gå i trafikk sammen med Rosatomflåten innen utgangen av 2017. Dette vil gi Russland helt nye muligheter for å opprettholde sin forsvarsevne, sikre skipstrafikk i Arktis hele året og anspore økonomisk utvikling i en region av vital betydning for både Russland og verden, sa Rosatoms konsernsjef da Arktika ble sjøsatt.

Rosatom er ifølge Wikipedia et russisk statlig selskap som leder den militære og sivile kjernekraftindustrien i landet og inspiserer produksjons- og forskningsfasiliteter.

Russland har idag flere isbrytere enn alle andre land i verden til sammen. Arktika skal bistå tankfartøy langs Nordøstpassasjen, eller Nordlige sjørute som den også kalles, til Asia.

Planen er at det skal bygges to liknende isbrytere Sibir og Ural som skal være seilklare i 2019 og 2020. Hele prosjektet er ifølge Tass ventet å koste rundt 16 milliarder kroner.

 

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Anbefalt av DNtv:

Slik kan du ta undervannsbilder med mobilen
DNs fotograf og fridykker Aleksander Nordahl tester undervannsdeksel til mobil og gir deg tipsene du trenger for å sikre feriebildene i vann.
04:36
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert: