Giorgos Papandreous videre karriere som statsminister henger i en tynn tråd foran tillitsvotumet i den greske nasjonalforsamlingen fredag.
Det har blåst friskt rundt den greske statsministeren de siste dagene, etter at han gikk inn for å holde folkeavstemning om eurolandenes redningspakke. Beslutningen førte til stor uro i finansmarkedene og fikk EU til å stanse alle krisehjelp til Hellas inntil videre.
Etter et voldsomt press virket det som Papandreou torsdag gikk bort fra kravet om folkeavstemning. Han gjorde det klart at avstemningen ikke er nødvendig dersom opposisjonen i nasjonalforsamlingen støtter redningspakken.
Hårfin margin
Men før det blir endelig klart hvordan grekerne stiller seg til eurolandenes kriseløsning, skal medlemmene av nasjonalforsamlingen fredag stemme over regjeringens videre skjebne.
Etter at én av regjeringspartiet PASOKs representanter forlot partiet tidligere denne uken, har Papandreous i utgangspunktet støtte fra 152 av de 300 medlemmene av nasjonalforsamlingen.
Ett av partimedlemmene har imidlertid varslet at hun ikke kommer til å støtte regjeringen i tillitsvotumet. Det betyr at Papandreou i beste fall har et flertall bak seg på én representant.
Dersom én parlamentariker til vender ryggen til statsministeren, så er flertallet tapt. Konsekvensen vil trolig bli at det skrives ut nyvalg.
– Godtar å trekke seg
Selv om regjeringen skulle vinne avstemningen i nasjonalforsamlingen, så kan Papandreous dager som statsminister være talte.
Kilder i regjeringen hevder Papandreou har inngått en avtale som innebærer at han vil gå av etter å ha forhandlet fram en ny koalisjonsregjering sammen med representanter for opposisjonen. Statsministeren har angivelig gått med på å trekke seg av hensyn til sitt eget parti PASOK.
– Han gikk med på å gå av. Det hele var svært sivilisert, uten bitterhet, hevder en kilde som ikke ønsker å bli navngitt.
Papandreou har angivelig også innrømmet at det var en feil å kreve folkeavstemning om redningspakken som skal gjøre det mulig for Hellas å betjene utenlandsgjelden.
Ledere i resten av Europa følger utviklingen i Hellas med argusøyne. Hvis grekerne ikke godtar redningspakken, vil landet trolig misligholde statsgjelden i løpet av kort tid. Det kan skape alvorlige økonomiske ringvirkninger både i Europa og resten verden.
Les også:
<b>Gresk rente hoppet til 88 prosent</b>
<b>- Vil få korthuset til å rase</b>
<b>- Krisen er ikke over</b>
<b>Bankene presset til giganttap på Hellas</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.