De neste timene kan bli helt avgjørende for den videre skjebnen for en gjeldstynget italiensk økonomi. En helt rutinemessig avstemning om fjorårets statsregnskap i underhuset i det italienske parlamentet vil avsløre om statsminister Silvio Berlusconi fortsatt har støtte hos flertallet blant de 630 representantene.
Renten på italiensk statsgjeld har steget til nye rekordnivåer denne uken. Tidligere i dag steg renten på italienske tiårslån til 6,74 prosent før den falt litt tilbake igjen. Dette er det høyeste nivået siden Italia ble med i eurosonen i 1999. Ifølge Financial Times skyldes nedgangen tirsdag ettermiddag at Den europeiske sentralbanken (ESB) gjennomførte nye støttekjøp av italiensk gjeld i markedet.
Krever Berlusconis avgang
Berlusconi er under knallhardt press fra både opposisjonen og medlemmer av partiene i koalisjonsregjeringen. Ifølge Financial Times skal Umberto Bossi, leder for koalisjonspartiet Lega Nord, kreve at statsministeren går av. Bossi mener Berlusconi bør gå av straks og erstattes med Angelino Alfano, partisekretær for Berlusconis parti PDL.
Ifølge NTB skulle avstemningen etter planen finne sted ved 16-tiden. Men før avstemningen kunngjorde opposisjonen at deres representanter vil la være å stemme for ikke hindre godkjenningen av fjorårets statsfinanser.
- Opposisjonen vil likevel se om Berlusconi får støtte fra et flertall i nasjonalforsamlingen. Spørsmålet blir hvor mange ja-stemmer han får, altså hvor mange av hans egne som ikke stemmer eller stemmer nei, sier journalisten Martino Mazzonis til NTB.
Sentrum-venstre-partiene har kunngjort at de forbereder et eget mistillitsvotum mot Berlusconi i løpet av noen få dager. Dersom regjeringssjefen taper tirsdagens avstemning, kan Berlusconi komme til å gå av umiddelbart, eller han kan bli beordret av president Giorgio Napolitano til å holde et tillitsvotum.
Kraftig renteoppgang
Rentene på italienske statsgjeld som omsettes i annenhåndsmarkedet er nå på faretruende høye nivåer. Bare siden torsdag i forrige uke har renten på tiårslån steget mer enn 50 basispunkter og gjelden handles nå til en rente på godt over 6,60 prosent. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.
«Vi skal helt tilbake til 1995 for å finne tilsvarende nivå. Dette er alt fra positivt for Italia, som i 2012 skal refinansiere gjeld for en verdi av 300 milliarder euro, eller om lag en sjettedel av den totale gjelden», skriver makroøkonom Ole André Kjennerud i morgenrapporten fra DnB Nor Markets tirsdag.
Renten nærmer seg nå de samme nivåene som førte til at både Hellas, Portugal og Irland måtte søke om krisehjelp fra EU og IMF. Italia har den klart høyeste gjelden blant medlemslandene i eurosonen med 1.900 milliarder euro. Det tilsvarer rundt 120 prosent av årlig verdiskapning målt ved brutto nasjonalprodukt.
Ifølge Kjennerud i DnB Nor Markets viser beregninger som nyhetsbyrået Bloomberg News har gjort at rentekostnadene neste år alene vil kunne øke med 8,7 milliarder euro, eller i underkant av ett prosent av bnp, gitt en gjennomsnittlig rente på syv prosent.
«Et slikt scenario er ikke utenkelig», skriver Kjennerud i rapporten.
Les også:
Silvio Berlusconi - statsministeren med ni liv
Johnsen: Italia-krisen må løses politisk
Skjebneavstemning for Berlusconi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.