En stadig større andel av handelen i norske aksjer går via såkalte "dark pools".

Disse volumene blir ikke registrert på Oslo Børs, fordi handlene går i alternative markedsplasser. Navnet på disse mørke bassengene kommer av at detaljene i disse handlene er skjult for offentligheten, og at de gir et uklart bilde av markedet - akkurat som skittent vann.

Rundt en fjerdedel av all aksjehandel i norske aksjer går nå via alternative markedsplasser, slik at bare rundt 75 prosent av aksjehandelen er gjennomlyst, eller såkalt "lit".

En stor del av handlene går i gråmarkedet OTC.

De siste 12 månedene har det blitt omsatt aksjer for rundt 1.000 milliarder kroner på Oslo Børs, som bare står for under 50 prosent av handelen i norske aksjer. 25 prosent går til andre opplyste markedsplasser, mens de resterende 25 prosent handles i mørket.

Dermed foregår det aksjehandel for rundt 500 milliarder kroner i året i Norge i mørket.



Likviditetsprobler
En av hovedgrunnene til at de mørke markedsplassene vinner popularitet er den lave likviditeten i markedet.

For fem år siden ble det handlet aksjer for over ti milliarder kroner om dagen på Oslo Børs. I november i år ligger den enkelte dager rundt to milliarder kroner.

Jo mindre likviditet det er i markedet, jo mer endrer man prisbildet når man gjør store handler. Dark pools løser dette problemet, fordi man kan bevege seg skjult.

- Er man en større investor kan prisbildet raskt påvirkes. Høyfrekvenshandlerne hiver seg med når større aktører er i ferd med å gjøre store handler, slik at posisjonen snur og prisen endrer seg, sier meglersjef Pål Karstensen i DNB Markets til DN.no.

Les hele intervjuet med Karstensen her: - Det er veldig kult

Alle norske meglerhus benytter seg av dark pools for å gi kunden best mulig utførelse av ordren. Meglerhusene har en såkalt smart order ruter, som leter i de ulike markedskildene etter likviditet.

Kan hemme markedsintegriteten
Store aktører, som det norske oljefondet, benytter seg av denne måten å handle på for å skjule fotavtrykkene sine i markedet.

Les også: Oljefondet handler i det skjulte: - Vi må kunne skjule fotavtrykket

Likevel synes oljefondet det er utfordninger knyttet til denne måten å handle aksjer på.

- På den ene siden er dark pools en effektiv måte å bygge posisjon på i gjennomsiktige markeder. På den andre siden kan denne måten å handle på påvirke prisprosessen og hemme markedsintegriteten fordi investorer ikke har tilgang til de samme markedene og informasjon, skriver NBIM i en rapport.

I USA går nå en tredjedel av aksjehandelen utenom børs. Myndighetene i USA, Europa og Australia vurderer nå å stramme inn reguleringene for slike alternative markedsplasser, fordi de truer med å fragmentere handelen ytterligere, i tillegg til at de svekker integreteten til markedene.

Mindre oversiktlig prisbilde
Kommunikasjonssjef Guro Steine mener dark pools ikke er så mystisk som det høres ut som, og at det snarerer er en konsekvens av EU-reglene som har åpnet for konkurranse i aksjehandel.

- Det har skapt en fragmentering. Man samler ikke lenger likviditeten ett sted, slik at markedsaktørene har hatt behov for å kunne gjøre større transaksjoner utenfor de automatiske matchingen. Da kan plassere større ordre uten å flytte kursen, sier hun til DN.no, og legger til:

- Vi er for transparens, men fragmenteringen gjør at prisbildet blir mindre oversiktlig.

Oslo Børs tilbyr selv en dark pool, kalt North Sea.

Frykter større mørkeandel
Finanstilsynet ser både fordeler og ulemper ved dark pools:

- En fordel er at en aktør som ønsker å gjennomføre et større volum, lettere kan skjule sin kjøps/salgs interesse for resten av markedet, og på den måten hindre andre i å utnytte informasjonen. En mulig ulempe med darkpoolhandel er at den i all hovedsak bruker prisen fra det opplyste markedet som referanse når handelen skal gjennomføres. Hvis en større og større andel av handelen blir mørk, vil prisingen av denne kunne bli lettere påvirket av et mindre volum i det opplyste markedet, skriver Finanstilsynet i en e-post til DN.no.

Det er i all hovedsak MiFID2 (Mifid Review) som er det lovverket som vil påvirke dette markedet fremover. Dette lovverket er ennå ikke vedtatt, og fortsatt i endring.

Les også:

<b>Mener meglerne kan se langt etter gamle høyder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.