WOHOOOO, ropes det mellom bjørketrærne i Hodlekveskogen, like ved Sogndal skisenter. Snøen henger i lufta og hvite smil kommer til syne ut av pudderskyen.
– Vi er så heldige. Dette er verdensklasse. Dette er er så bra som det blir, sier den lokale sogndalsgjengen og hopper styggfort nedover det bratte skogsterrenget som er dekket av myke puter.
Uslåelig kombinasjon
Som skikjører er lite mer irriterende enn å hekte skien i nedsnødde busker, velte over ende og få ryggen nedfryst av løs snø før den strabasiøse kampen om å komme seg på beina begynner. På den annen side er få skiopplevelser større enn å føre skiene kontrollert nedover sin egen linje mellom naturens høye slalåmporter. I tillegg til å være gøy er skogskjøring forholdsvis trygt (hvis du bruker hjelm) i forhold til å ferdes i høyfjellet. Trær gir referansepunkter som bedrer sikten i grått vær og skogen begrenser vindens påvirkningskraft på snøen. Dermed lagdeles snøen i mindre grad og mulighetene for livsfarlige flakskred begrenses.
Snakkis
I Sogndal startet det hele med en øks og noen motorsager. Vegetasjonen rundt skisenteret ble sagd litt lettere og straks skjønte folk hvor egnet dette terrenget er for fartsfylt skilek. Kanskje trengte de ikke reise til Japan eller Canada for å oppleve en av frikjøringens morsomste grener på best mulig vis? Iløpet av de siste par årene har kombinasjonen av dugnadstimer og et snørikt klima gjort skimulighetene i Hodlekveskogen til en av ski-norges største snakkiser.
Hjelp av geit
På det meste har over 20 motorsager vært i sving. Nedenfra høres det ut som en gigantisk bikube har etablert seg like ved skisenteret. Skimiljøet i Sogn har til og med vurdert å gå til innkjøp av geiter for å holde vegetasjonen nede. Hemmeligheten er å la de store trærne stå igjen med grenfrie stammer og aldri fjerne så mye at skogen blir glissen. Samtidig må alt av småkratt sages ved rota og fjernes.
Skogstur
Forrige sesong snødde det så mye i Vestlandets skoger at du var heldig om du fant igjen skien hvis den løste ut ved et fall. Pudderentusiaster fra Sogn forteller at det er et velkjent problem å sitte igjen med en skisamling på oddetall. Ved noen anledninger går det flere ski pr dag og det finnes en egen Facebook-gruppe med navnet «Vi som har mistet ski i all snøen i Sogndalsdalen». Da er det ikke annet å gjøre enn å vente til sommeren før skiparet blir komplett igjen.
Les også:
Venter svakeste lønnsvekst på over 80 år
- Denne situasjonen tilsier dessverre at vi får en ny «prisboost»
Her tar delingsøkonomien helt av
Se DNtv: Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.