Vøyenenga-rektor Gro Bjørnsen Pfister i Bærum har fått 16 søknader fra foreldre som ønsket å forlenge høstferien for barna sine. Hun ønsker skjerpede regler velkommen, og sier at hun ikke kommer til å innvilge fri fremover hvis begrunnelsen er å dra på en billig sydentur.

- Det går ut over undervisningen når så mange er borte fra timene samtidig. I alle foreldremøter i høst har jeg informert om at reiser bør legges til de 175 dagene elevene allerede har ferie - ikke de 190 dagene vi har skole. Noen tøyer dessverre strikken litt vel langt, derfor trenger vi en tydeligere praksis, sa rektoren til Budstikka i forrige uke.

Bærum kommune har i år skjerpert reaksjonsformen overfor elever som tar seg ferie uten godkjenning fra skoleledelsen. Det har man også gjort i Oslo.

- Viktig å gi et signal

Kristin Vinje, Høyres utdanningspolitiske talskvinne, sier hun har sansen for at skolene i Bærum og Oslo nå strammer inn på disse reglene.

- Generelt mener jeg at foreldre bør ha respekt for skoleferiene. Man bør lære opp barna til at de skal ha arbeidsmoral gjennom hele skoleåret, så får man ta fri når man har fri. Jeg ser ikke helt behovet for å måtte ha to uker høstferie så kort tid etter en lang sommerferie, sier Kristin Vinje til DN.

- Man kan ikke skalte og valte med fridager på den måten. Det er viktig å gi et signal om at skolen er et sted å lære - og det må foreldrene respektere, sier hun.

At det er billigere å reise til Syden utenom skoleferiene, er ikke et argument godt nok for å ta barna ut av skolen, sier Høyre-politikeren.

- Absolutt ikke. Lær barna pliktfølelse. Og reis bort på ferie når det er skoleferie, så barna slipper å miste viktige undervisningstimer, sier hun.

Strammer inn reglene

Bærum kommune vedtok tidligere i år at det normalt ikke skal innvilges permisjon for mer enn inntil ti skoledager per skoleår.

Dersom foreldrene velger å reise, enten uten å ha søkt om permisjon, eller uten å ha fått innvilget hele søknaden, vil eleven få ugyldig fravær for den delen av søknaden som ikke er innvilget. Det samme gjelder fravær utover to ukers permisjon. Dette kan få konsekvenser for ordenskarakteren.

Bakgrunnen for saken er at rektorene i Bærums-skolen har rapportert at antallet søknader om permisjon for elever de siste årene har vist en jevn økning. Det har også omfanget av fravær grunnet innvilgede permisjoner.

Les også: - Kanskje på tide å avvikle høstferien og vinterferien

Hvor lang bør høstferien være? Diskutér saken!

De fleste reiser til utlandet

Tidligere var det mest vanlig å feriere i Norge i høstferien. Nå er bildet annerledes.

- Av de 22 prosentene som rapporterer at de skal på høstferie, reiser 56 prosent til utlandet, opplyser Rolf Forsdahl, direktør i Virke Reise Utland, til DN.

Ikke alle drar til Syden. Mange reiser også til storbyer i Europa eller litt lenger, som til Dubai.

- Trenden vi ser er at mange ønsker seg aktivitetsferier i høstferien. Etter en så lang og fin sommer, er ikke alle opptatt av å være enda mer på stranden, sier Forsdahl.

Han tror imidlertid ikke at det er noe utstrakt fenomen at mange tar TO uker høstferie.

- At foreldrene vil ta ungene ut av skolen for å dra på sydenferie, er ikke noe nytt. Det er billigere å reise til Syden utenom skoleferiene. Men jeg har ikke inntrykk av at mange strekker høstferien lenger enn en uke. Det er ikke noe som merkes på våre tall. Jeg forstår godt at skolene er skeptiske til å gi elever permisjon for å dra på ferie, men samtidig er jeg imot en kategorisk nei-linje. Selv om man har undervisningsplaner som skal følges, er det rimelig å gi elever permisjon hvis begrunnelsen er god nok, sier han.

Les også: Nordmenn vil til Syden - uansett vær

 Feriefolket d2Plus  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.