- I dag er reglene for rigide. Kanskje det er på tide å avvikle høstferien og vinterferien - og i stedet la foreldrene ta ut disse fridagene etter familiens behov? spør Marianne Aasen, Aps skolepolitiske talskvinne.
Hun etterlyser en diskusjon rundt temaet, og utfordrer KS og Utdanningsforbundet.
- Sentrale myndigheter har bestemt at det skal være et visst antall skoletimer og at undervisningsplanen må følges, men hvordan modellen skal være er opp til partene å avgjøre. Det er imidlertid problemer knyttet opp til dagens modell, som kan oppfattes som lite fleksibel, sier Ap-politikeren til DN.
En del foreldre ber om mer enn én uke høstferie, til tross for at regelverket for permisjoner er skjerpet inn, skrev Budstikka.
- Generelt mener jeg at foreldre bør ha respekt for skoleferiene. Man bør lære opp barna til at de skal ha arbeidsmoral gjennom hele skoleåret, så får man ta fri når man har fri. Jeg ser ikke helt behovet for å måtte ha to uker høstferie så kort tid etter en lang sommerferie, sa Høyres skolepolitiske talskvinne Kristin Vinje til DN.
- Man kan ikke skalte og valte med fridager på den måten. Det er viktig å gi et signal om at skolen er et sted å lære - og det må foreldrene respektere, sa hun: - Kan ikke skalte og valte med fridager på den måten
- Ikke greit
Heller ikke Marianne Aasen synes det er greit å ta ut barna av skolen for å stikke til Syden:
- Nei, det er ikke greit. Men jeg mener det er på tide å ta en debatt rundt skoleferie generelt, sier hun.
- Elevene har lang sommerferie, i tillegg til påskeferie, juleferie, høstferie og vinterferie. I perioder er det kort tid mellom fridagene, i andre perioder er det lange, tyngre arbeidsmåneder. Samtidig har jeg inntrykk av at det er rolige perioder ved oppstart av skoleåret og i mai/juni, fortsetter Aasen.
Flere kommuner og skoler har nå skjerpet inn reglene og gjort det vanskeligere for foreldrene å ta barna ut av skolen mellom ferieperiodene.
- Dette har skapt en del konflikter. For samtidig som skolen forlanger fleksibilitet av foreldrene, og krever at de må ta fri når skolen tar ferie, er skolen rigid tilbake. Det kan ikke være helt umulig å ta barna ut av skolen en dag eller to for å reise i begravelse eller konfirmasjon, for eksempel. Jeg synes det er nok antall fridager totalt, men hvis man kunne ha tatt ut dagene knyttet til høstferien eller vinterferien etter behov, ville modellen vært mye bedre tilpasset dagens moderne familie- og arbeidsliv, mener Marianne Aasen.
- Oppmykning på sin plass
Hun er fullstendig klar over at dette vil få konsekvenser for lærernes arbeidssituasjon, men tror likevel at det kan være gjennomførbart.
- Flere kommuner her i landet har gjort noe lignende med fleksibel høstferie over en viss avgrenset periode. Det handler ikke om mer fri, men om å gi mer fleksibilitet, sier hun.
- Det er uheldig med gjentatte konflikter mellom foreldre og skolen, og når det ikke blir nedgang i søknader etter innstramming av regelverket bør vi våge å se nytt på dette, legger hun til.
Marianne Aasen er likevel klar på at det skal være en høy terskel for å innvilge permisjon.
- Men en oppmykning av hvordan fridagene bør tas ut er på sin plass. Høstferien hadde en klar funksjon den gang vi var et bondesamfunn. I dag er situasjonen en annen, sier Ap-politikeren.
Les også: Nordmenn vil til Syden - uansett vær
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.