Det er flertall for uavhengighet i en ny skotsk meningsmåling.

Om ti dager skal skottene stemme over om Skottland skal løsrive seg fra Storbritannia. Hittil alt pekt i retning av at det blir et klart nei. Nå svarer 51 prosent ja til løsrivelse, ifølge den ferske målingen YouGov, som er gjennomført for avisen The Sunday Times.

- Dette sender signaler om at ja-siden har tatt kraftig innpå, konstaterer Storbritannia-forsker Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder overfor DN.

Pundet svekket seg

Den nye målingen førte umiddelbart til at pundet svekket seg mot euro, påpeker flere meglerhus i sine morgenrapporter mandag. I skrivende stund handles pundet til 10,19 kroner.

Følg pundet på DNs valutasider

Bevegelsene kommer først og fremst på grunn av usikkerhet, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

- Det er nok ikke slik at en løsrivelse helt klart skal være negativt for noen av partene, men det skaper usikkerhet fordi ingen vet helt hvordan en slik utflytting skal skje, sier Mork til DN.

Usikkerhet om oljeressurser

Storbritannia-forsker Mustad understreker at oljeforekomster gjør Skottland til en betydelig ressurs for unionen. Oljen har vært utvinnet av private selskaper siden 1970-tallet.

- Det er riktignok slik at hele unionen har utviklet den skotske oljen. Det betyr at det ikke er noe automatikk i at Skottland skal ha med seg all oljen ut. Det kommer ikke Storbritannia til å akseptere, understreker forskeren.

Sjeføkonom Mork legger til at det også uavklart hvordan statsgjelden eventuelt skal fordeles.

- Den britiske staten har jo betydelig gjeld. På samme måte som det er uavklart hvem som skal få alle eiendelene, er det ikke noe enkelt svar på hvem som får gjelden ved en eventuell løsrivelse, sier han.

- Beste fra to verdener

Den nye målingen har ført til politiske reaksjoner i London.

Mustad viser til at argumentene fra ja-siden hele tiden har vært de samme: Råderett over egne ressurser, politisk frihet til å velge egen regjering samt mulighet til å selv prioritere oppgavene.

- I dag får skottene en bevilgning fra London hvert år over det britiske statsbudsjettet. Veldig mye av pengene er bundet til oppgaver som staten forvalter, påpeker Mustad.

Selv tror forskeren at Skottland får det best ved å bli i unionen.

- Nå får skottene egentlig det beste fra to verdener. Sikkerhetspolitikken styres fra London og de har den økonomiske muskelen som hele unionen representerer. Under finanskrisen var det to store skotse banker som gikk overende. De ble «bailed out» fra London, sier han.

- Også har de pundet, som er én av de sterkeste valutaene i verden. Det er ikke noe garanti for at de får med seg det ut, sier Mustad.

- Tør ikke spå

Sjeføkonom Mork tror på sin side at et uavhengig Skottland kan klare seg bra økonomisk.

- Men de har kanskje litt overdrevne forestillinger om at de skal klare seg på oljen. For i likhet med på norsk side, har britisk olje og gass nå rundet toppen og er på vei nedover, sier han.

Mustad understreker at det går mot et spennende valg 18. september.

- Frem til sommeren spådde vi helt klart nei. Nå tør en ikke å spå noen ting. Her trengs det kun et enkelt flertall. Det kan gå begge veier, sier han.

Les også:
Fra aksjemegling til brente bønner
Agasti inngår forlik
Erstatning uten bevis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.