Selvaag Bolig har ombestemt seg.
Det blir likevel ikke noe av det planlagte småboligprosjektet i Ormerudveien i Oppegård kommune sørøst for Oslo. Den opprinnelige planen skulle gi 50 nye leiligheter beregnet for unge, single førstegangskjøpere.
Nye regler
Årsaken til helomvendingen er ifølge Selvaag de nye kravene om at alle nye boliger skal være tilgjengelige for funksjonshemmede.
- Det betyr at vi nesten ikke kan bygge små leiligheter for ungdom lenger. Vi tror nemlig ikke ungdom vil ha råd til å betale for dem, sier administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann til DN.no.
Kravene til såkalt universell tilgjengelighet ble innført 1. juli i år. Det innebærer i første rekke at alle boliger skal ha stor nok gulvplass til at en rullestolbruker kan bevege seg rundt - både i gang, stue, soverom, kjøkken og bad.
Her er den nye forskriften og universell utforming.
Det gjør at de aller minste leilighetene må utvides, og dermed blir mye dyrere, hevder Selvaag. Han viser til at i de opprinnelige planene for leilighetene i Oppegård, var de minste leilighetene på 29 kvadratmeter. Nå må de utvides til 36 kvadratmeter (se illustrasjon).
Satser på andre
Ifølge Selvaag øker det prisen på denne leiligheten fra rundt 900.000 kroner til 1,1 millioner kroner. Nok til at kjøpergruppen leilighetene var tenkt til, vil miste interessen - og muligheten, tror Schumann.
- Bankene har blitt mye mer restriktive til lån, nå krever de 10 prosent egenkapital. En ung person med 300.000 i studiegjeld og 400.000 i årslønn vil i utgangspunktet ha 900.000 kroner til boligkjøp. Det får du ikke mye bolig for uten hjelp hjemmefra - og det er begrenset hvor mange som får det, resonnerer Selvaag-sjefen.
Det blir riktignok nye boliger i Ormerudveien. Bare ikke den type boliger som unge, enslige ser etter - og har råd til.
- Som utbyggere taper vi ikke noe på de nye reglene. Vi gjør bare om på prosjektet på tomten, og satser i stedet på par eller barnefamilier som har råd til å betale for større boliger, sier Schumann.
- Er det utelukket for dere å bygge boliger for ungdommer som selges med litt mindre margin? At dere på sett og vis tar et visst samfunnsansvar både for unge førstegangskjøpere og funksjonshemmede?
- Vi skal ha den avkastningen vi skal ha. Og vi har tidligere tatt et samfunnsansvar ved å bygge billige leiligheter for unge. Men vi kan ikke som privataktør drive veldedighet i stor skala.
Rammer førstegangskjøpere
Dermed er det ifølge Schumann én gruppe som i realiteten betaler prisen for at alle nye boliger skal være tilpasset funksjonshemmede: Unge førstegangskjøpere.
Det synes Selvaag er synd - og unødvendig. Problemstillingen kunne vært løst til beste for alle parter dersom man tillot at for eksempel 20 prosent av nye boliger fikk fritak fra de nye kravene om "universell tilgjengelighet".
- Det som skjer nå er at to svake grupper settes opp mot hverandre: Handikappede mot førstegangsetablerere. Om vi fikk bygge 20 prosent av leilighetene uten tilpasning til de nye forskriftene, ville det være nok til å tilfredstille behovet for både billige leiligheter og leiligheter tilpasset handikappede, mener Baard Schumann.
Utmerkelse
Selvaag-sjefen understreker at han og selskapet støtter helhjertet opp om nye regler som skal sikre funksjonshemmede tiilgjengelighet i boligmarkedet. Det er faktisk flere år siden Selvaag begynte å utforme en viss andel av boligene tilpasset funksjonshemmede - og de har til og med mottatt tilgjengelighetspriser for sitt initiativ, fremheves det.
Men selskapets sympati går ikke så langt som å støtte forskriften på punktet om at alle boliger må være tilpasset funksjonshemmede.
- Hvor mange er det som trenger slike boliger? I våre tidligere prosjekter bygget vi 20-30 prosent av leilighetene tilpasset handikappede. Men andelen kjøpere som faktisk hadde handikap, var bare 3-5 prosent. Det bygges allerede i dag mange flere leiligheter for handikappede enn det som virkelig er behovet, fremholder Baard Schumann.
har misforstått det helt grunnleggende
poenget med at alle nye boliger skal være tilgjengelige for funksjonshemmede, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon.
Les hele saken:
- Rullestolbrukere kan ikke fengsles i egen leilighet
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.