Da Skrugard-funnet om lag 200 kilometer nord for Måsøy i Finnmark ble offentliggjort 1. april i år, ble det karakterisert som det viktigste funn på norsk sokkel de siste ti årene.
Statoil anslo da at funnet ville inneholde mellom 150 og 250 millioner fat oljeekvivalenter.
Som Norne
Nesten to måneder etter funnet er optimismen enda større. Nå sier Statoil det andre har antydet, at Skrugard kan inneholde langt mer enn de første estimatene.
– Vi tror at oppfølgingspotensialet rundt Skrugard ligger på opp mot 500 millioner fat oljeekvivalenter. Da snakker vi Norne-størrelse på Skrugard, sier Statoils letesjef for Barentshavet, Knut Harald Nygård.
Da tar han med det Statoil i dag tror ligger i området rundt Skrugard. Ifølge letesjefen er det et møysommelig arbeid som startet tidlig på 80-tallet som har ført til det tredje kommersielt drivverdige funnet i Barentshavet.
Verdt innsatsen
Statoil teller på en litt annen måte enn Oljedirektoratet når de sier at det er boret 86-87 letebrønner i Barentshavet, og at selskapene som i dag er fusjonert inn i Statoil har vært operatør for mellom 60 og 70 av letebrønnene.
– Grovt regnet er det brukt mellom 25 og 30 milliarder kroner til leteutgifter i Barentshavet. Skrugard alene betaler det mangedobbelte tilbake av all leteaktivitet. Tar vi utgangspunkt i at det er 250 millioner fat olje, representerer det en bruttoverdi på mellom 150 og 200 milliarder kroner, sier Nygård.
Fant spor
Under Statoils siste store letekampanje i Barentshavet ble det funnet spor av hydrokarboner i seks av sju letehull. Men ingen av dem var kommersielt interessante. Skuffelsen var stor den gang.
– Men vi har kontinuerlig spurt oss selv hvor hydrokarbonene har tatt veien og hvor vi bør lete. Kampanjen i 2008 satte oss på sporet av Skrugard. Vi fulgte dette sporet og har aldri sluttet å tro på mulighetene i Barentshavet, sier Nygård.
Når Statoil endelig får inn en fulltreffer på Skrugard, er det bare 15-20 kilometer fra en tørr og forlatt letebrønn der lisensen ble levert tilbake.
– Når vi nå gjør Skrugard-funnet like i nærheten, viser det at vi hadde ikke tatt ut potensialet i dette området. I Barentshavet finnes det flere regioner som har en eller to brønner som kanskje ikke var så positive, men som har et oppfølgingspotensial rundt seg som er uutforsket, sier Nygård til NTB.
Psykologisk viktig
Det er ifølge letesjefen den viktige psykologiske virkningen av landets yngste oljefunn, at du kan ha boret brønner i feil struktur der den rette strukturen kan ligge like ved.
Han understreker at Skrugard vil være positivt for all leting i Barentshavet.
– Skrugard er ikke kronen på verket etter lang og møysommelig leting. Det er egentlig nå det begynner for Statoil i Barentshavet, sier Knut Harald Nygård. (©NTB)
LES OGSÅ: Sikret gullblokker ved Skrugard (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.