Toppsjef Rune Bjerke i DNB har for lenge siden etablert at han ikke er fornøyd dersom Markets ikke leverer minst én milliard kroner på bunnlinjen i kvartalet. Og de rundt 725 disiplene i DNBs meglerhus lytter tydeligvis. Sist kvartal ble resultatet før skatt 1.045 millioner kroner. Det betyr at de sammen håvet inn mer enn 11 millioner kroner per dag for arbeidsgiveren.
- Finanskrisen har vi ikke sett mye til, smiler Ertzeid når han møter DN.no etter at resultatene for fjerde kvartal 2012 er lagt frem for analytikere og journalister.
- Vi har hatt uvanlig høye inntekter i motsetning til de globale aktørene, medgir konsernsdirektøren. Og han har støtte i regnskapene. Mens meglerhus kloden rundt har gått dukken eller gått fra å være gullkalv til å bli syndebukk, har DNB Markets nærmest startet egen seddelpresse.
Skygget unna bombene
- Vi har unngått tap på kredittderivater. Vi tapte hverken på Island eller subprime. I praksis har vi ikke gjort det gale og gjort mye riktig, sier en fornøyd Ertzeid.
På de fire årene som har gått siden finanskrisen har Ertzeid og hans ansatte dratt inn tilsammen 19 milliarder kroner i driftsresultat før skatt.
Sjefen for DNB Markets mener noe av det meglerhuset har truffet best med er satsingen på sikringsprodukter. Finanskrisen bidro til å øke volatiliteten i de aller fleste markedene, noe meglerhuset har visst å utnytte. Høyere volatilitet gjør at bedriftene ønsker å kjøpe en form for forsikring som gjør dem mindre utsatt om ting utvikler seg annerledes enn forventet.
- Vi har fått økt etterspørsel etter sikringsprodukter innenfor valuta, rente og råvarer, sier han. DNB har i likhet med andre finansforetak også tjent gode penger på oppsvinget i obligasjonsmarkedet.
- Vi har både tilrettelagt lån for bedrifter og solgt obligasjoner, forklarer Ertzeid, og peker på at mens en megler i finansbransjen tidligere var synonymt med en aksjemegler, er det nå langt mer fokus på obligasjonsmarkedet.
Bankeiet er best
Bankeide meglerhus har fått et stort løft når fokuset har skiftet fra aksjer til obligasjoner.
- Det er ikke lenger ensidig rettet mot aksjemarkedet. Og den miksen har vært viktig, sier konserndirektøren, som mener det er viktig å ha flere ben å stå på.
- Bankene har generelt styrket sin posisjon på at de kan ta risiko. I praksis er det bare i aksjehandler meglerhusene handler som rene mellommenn, sier han med referanse til nye tall som viser at meglerhus som ikke er bankeide samlet sett gikk med underskudd.
Les også: Snart blir boliglånet dyrere
<b>Blandet fra DNB </b>
<b>Han håver inn når markedene rystes</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.