Norge var i fjor den største leverandøren av gass i det europeiske markedet.

Totalt eksporterte Norge gass for rundt 280 milliarder kroner, som betyr at norsk gasseksport nærmer seg verdien av den norske oljeeksporten, skriver Dagens Næringsliv.

Fatih Birol, sjeføkonom i Det internasjonale energibyrået (IEA), sier han har vanskelig for å se en lys fremtid i det europeiske gassmarkedet.

Det europeiske gassmarkedet skvises av billig kull og subsidiert fornybar energi, ifølge IEA.

Tirsdag la han frem energibibelen «World Energy Outlook» på det fasjonable Crowne Plaza ved Buckingham Palace i London.

- Vokser ikke
– Gassektoren i Europa vil vokse i fremtiden, men vil produsere lavere volum enn andre deler av verden, som USA, Kina og Midtøsten. Årsaken er at gassprisen ligger høyere enn hos konkurrerende aktører, kull er mye billigere enn gass og europeiske myndigheter subsidierer fornybar energi. Alt dette er med på å skvise mulighetene for vekst i gassektoren betraktelig, sier Birol til Dagens Næringsliv.

Han får støtte av byråets toppsjef Maria van der Hoeven.

– Gass er viktig for Europa og vil fortsette å være det, men det europeiske gassmarkedet vokser ikke i motsetning til andre markeder. Vi ser økt konkurranse og et helt nytt prismønster på grunn av USA og asiatiske land, sier hun til DN.

Vil møte samme utfordringer
Birol venter at norsk gassproduksjon vil øke de neste ti årene, nå toppen og for deretter å være en stabil eksportør til Europa de neste 20 årene.

Norske selskaper vil møte de samme utfordringene som Russland og andre land, nemlig den høye gassprisen sammenlignet med lave kullpriser.

– Prisene vil i større grad styres av realitetene i gassmarkedet, og ikke oljeprisen. Jeg tror europeiske gasspriser vil øke litt, men ikke så mye som andre regioner fordi prisnivået allerede er ganske høyt, sier han.

Statoils ser lysere på det europeiske gassmarkedet enn IEA gjør. I selskapets offisielle prognoser kalt «Energy Perspectives» utgitt i juni i år, legger Statoil til grunn at gassmarkedet vil ta seg opp.

- Svært ødeleggende
Birol er også bekymret for den globale oppvarmingen.

– Hvis vi ikke gjør noe for å redusere utslippene frem til 2035, vil vi nå seks grader, men selv en økning på 3,6 grader vil være svært ødeleggende for planeten vår, sier Birol.

Ifjor fastslo IEA at to tredjedeler av verdens fossile ressurser må forbli i bakken om verden skal greie å nå togradersmålet.

Les også: Italienske Eni rever 60 mrd.av Statoil for høye gasspriser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.