- Det er ingen tvil om at kjøperne er blitt mer skeptiske, og salgene går saktere enn for halvannet år siden, sier hyttemegler Tore Solberg i Z-Eiendom til Finansavisen.
Han skylder på Strasbourg-dommen selv om den ikke er relevant for alle festeavtaler.
- Mannen i gata skjærer alle over en kam, og har vanskelig for å skille mellom hvilke som omfattes og hvilke som ikke omfattes, utdyper han.
Seks norske grunneiere nådde frem i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg med at § 33 i tomtefesteloven var i strid med menneskerettighetene. Paragrafen gjorde det mulig for tomtefestere å forlenge festekontraktene uten en økning i festeavgiften. I kjølvannet av dommen må den norske loven endres.
- Kjøperne lurer på hva festeavgiften vil bli, og hva de eventuelt kan løse inn tomten for, sier eiendomsmegler Stein Johannessen i Foss & Co Drøbak.
Måtte kutte prisen
Han forteller om en hytte ved Drøbak der taksten er 2,6 millioner kroner, men prisen har blitt satt ned til 1,8 millioner grunnet usikkerheten i kjølvannet av dommen.
Advokat Thorvald Nyquist i Deloitte mener dommen fra Strasbourg er veldig misforstått. Nyquist sier det ikke er noe i dommen om tilsier vesentlige endringer i grunneiers favør.
- Det er først ved festekontraktens utløp at dommen får konsekvenser. Alle avtaler som er evigvarende, eller der fester kan kreve forlengelse, faller dermed utenfor, sier advokaten.
Han peker også på at domstolen behandlet saker som kan defineres som ekstremtilfellene.
- Festeavgiftene var i alle sakene domstolen behandlet på mindre enn 2,5 promille av tomteverdien, sier han.
Kan bli større endringer
Advokaten medgir likevel at lovutvalget som jobber med endringene i loven kan komme med større endringer enn det Strasbourg-dommen krever.
- Det blir i siste runde et politisk vedtak.
Han har derfor ett råd til hytteeiere som har hytte på festet tomt:
- Det kan være et godt tips å innløse nå dersom tidspunktet for innløsningsrett inntrer innen nye regler trår i kraft, sier han til Finansavisen.
Les også: Får ikke solgt hytte på festet tomt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.