USAs sentralbank Federal Reserve (FED) har i lang tid pøst penger inn i markedet ved storstilte kjøp av bolig- og statsobligasjoner, såkalt quantitative easing, eller kvantitative lettelser som på godt norsk også kalles pengetrykking.

Sentralbanken i Japan gjennomfører for tiden en liknende og storstilt stimulering av økonomien som en del av den ekspansive Abenomics-politikken til statsminister Shinzo Abe.

Sentralbankenes storkjøp er omdiskutert, og flere mener det er ren gambling med økonomien på lang sikt - med ukjent utfall.

Nå slaktes FEDs kvantitative lettelser fra uventet hold.

- En fiasko
I en kronikk i Wall Street Journal skriver Andrew Huszar under overskriften “Confessions of a Quantitative Easer”, at FEDs gigantiske stimulanser er en fiasko. Det som skulle hjelpe vanlige amerikanere, er i stedet blitt en stor fest for bankene, skriver Huszar.

- Jeg kan bare si: Beklager Amerika, skriver Huszar innledningsvis. Han konkluderer med at stimulansene ikke er annet enn tidenes største kamuflerte redningspakke til Wall Street.

Og Huszar burde vite hva han snakker om, for han er ingen ringere enn FEDs tidligere ansvarlige for kjøp av boligobligasjoner mellom 2009 og 2010 for 1250 milliarder dollar.

Huszar sluttet i FED i 2008 i ren frustrasjon over at banken i stadig større grad løp Wall Streets ærend, men ble overtalt til å begynne igjen i 2009. Han fant imidlertid ut at ingenting var endret, og i frustrasjon over at FED ikke var i stand til å tenke selvstendig, hoppet han nok en gang over til privat sektor.

Redningsnett for megabankene
Nå, etter at FED over noen år har pumpet over 4.000 milliarder dollar inn i økonomien, konstaterer Huszar at stimulansene ikke har lykkes med å få USAs økonomi til å vokse mer enn helt marginalt.

I stedet har den gigantiske stimuleringen bare redusert presset på politikerne i Washington til å ta fatt i USAs strukturelt usunne økonomi. I tillegg har stimulansene blitt et redningsnett for megabankene på Wall Street som har kommet ut som de store vinnerne.

Huszar avslutter kronikken med å kalle de kvantitative lettelsene for Wall Streets nye “too big too fail”-policy.

I januar erstatter trolig Janet Yellen dagens sentralbanksjef Ben Bernanke. Og selv om Yellen er en minst like stor tilhenger av kvantitative lettelser som Bernanke, blir sannsynligvis Yellens første vanskelige oppgave å starte den lenge varslede nedtrappingen av de gigantiske støttekjøpene. Bare tanken om en nedtrapping har allerede fått verdens børser til å skjelve flere ganger.

Les også: Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent



Frykter «Abegeddon» i Japan

- En boble som bygger seg opp (2012)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.