- Forebygging reduserer ikke sykefraværet, og ingen vet om rehabilitering virker, sier professor Holger Ursin. Han ble skuffet over resultatet da han selv kjørte forebyggende tiltak i bedrifter.
Forebygging og rehabilitering er ansett som viktige politiske virkemidler for å redusere både sykefravær og sykehusopphold.
Professor i medisin, Holger Ursin ved Uni Helse, Universitetet i Bergen, har drevet med sykemeldingsproblematikk i 20 år. Han er opprørt over at politikerne durer i vei med virkemidler de ikke vet at virker.
- Det er jo helt ufattelig at det går an å bruke så mye penger på noe man ikke har peiling på hvordan virker. Nav øser ut hundrevis av millioner kroner til rehabiliteringsinstitusjoner og tiltak, uten at de bruker én eneste krone til å dokumentere at det de kjøper for pengene faktisk virker, sier Ursin til Dagens Næringsliv.
Reduserer ikke sykefraværet
Ursin er kritisk til en storsatsing på forebygging for å få ned sykefraværet.
- Forebyggende helsearbeid reduserer ikke sykefraværet, sier han.
Ursin har selv drevet forsøk med forebygging for store bedrifter.
- Vi ble skuffet. Sykefraværet ble uforandret. De som var med på prosjektet, syntes det var festlig, men sykefraværet ble ikke mindre. Vi nådde ikke dem som først og fremst trengte det, og gjorde bare de friske enda friskere, sier han til DN.
Bruker mye penger på noe de ikke vet virker
Medisinprofessoren tviler også på om rehabiliteringen som drives i Norge virker når det gjelder å få folk tilbake i jobb.
Han mener politikerne i stor grad benytter brukertilfredshet som målestokk på om virkemidlene fungerer, og at den eneste måten å finne ut om det faktisk virker er å gjøre kontrollerte forsøk der man sammenligner dem som behandles, med dem som ikke behandles.
Professoren peker på at det ikke finnes kjente metoder for å få uføre tilbake i jobb.
Les flere artikler fra DN.no-serien "Et friskere Norge":
<b><br/> &quot;Versting&quot; er villig til å prøve alt</b>
- Lett å stemple folk som snyltere
- Verken &quot;eksplosivt&quot; eller &quot;til himmels&quot;
- Da hadde vi vært 400.000 færre i arbeid
<b>- Umulig å få ned sykefraværet</b>
<b>9 av 10 skulker ikke jobben</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.