Adminstrerende direktør i Chess Per Christian Andersen er kritisk til Telepriser.no som er Post- og teletilsynets prisinformasjonstjeneste. Han mener tjenesten må oppdateres og utvikles i takt med markedet.

- Jeg mener dette bør være en kostnadskalkulator som viser hva det koster å ha et mobilabonnement. Slik tjenesten er i dag reflekteres ikke det, sier Andersen.

Les: Det er altfor mange mobilabonnenmenter

- Viser ikke gratisminuttene
Ifølge Andersen viser Chess’ egne utregninger at 60 prosent av kostnadene ved å ha en mobiltelefon ikke gjenspeiles hos Telepriser.no.

Dette begrunner han med at det blant annet er mange gratis ringeminutter som ikke tas i betraktning under prissammenlikningen.

- Den fanger blant annet ikke opp Telenor, Netcom og Chess’ venneabonnementer. Ifjor ga vi over 40 millioner kroner i rabatt til våre kunder. På Telepriser.no er ikke de med. Derfor får du heller ikke beregnet abonnementet riktig og får en dyrere pris på noen aktører, sier han.

Bare innenriks
I tillegg mener Chess-sjefen at en svakhet ved tjenesten er at den bare reflekterer nasjonal mobiltelefontrafikk og ikke kostandene ved roaming fra utlandet. Han er heller ikke fornøyd med at selve telefonen ikke blir med i kostnadsbildet Telepriser.no presenterer.

- I dag bytter folk telefon i snitt hver 14. måned. Jeg mener at mobiltelefon må beregnes som en del av kostnaden på nettsiden. Tjenesten reflekterer heller ikke wapping og databruk over mobilen, sier han.

Hard konkurranse
Det norske mobilmarkedet er trangt med mange tilbydere som slåss om 4,8 millioner mobilabonnenter. I kampens hete har aktørene pønsket ut alskens kompliserte prismodeller.

Som en veiledning til forbrukerne har Post- og teletilsynet derfor opprettet prissammenlikningstjenesten Telepriser.no. Den skal forsøksvis vise vei gjennom de 20-25 akive teleselskapene som til sammen tilbyr omtrent 150 forskjellig mobilabonnenter.

- Post- og teletilsynet er flinke til å ha kontroll, men skal man vise forbrukerne reelle kostnader, må de vise hele kostnadsbildet. Telepriser.no kan brukes om man bare ringer i Norge og har en telefon du skal bruke i mange år, sier Andersen.

Han ser utfordringen med å lage en så kompleks tjeneste som han ønsker, siden det finnes så mange forskjellige forretningsmodeller. Likevel mener han det burde være mulig.

- Telepriser.no sier at vi lager kompliserte ringeplaner. Men så lenge det er åpnet for konkurranse i mobilmarkedet, må Telepriser.no også produktutvikles. Post- og teletilsynet kan ikke diktere prismodeller, sier Andersen.

Ber it-sjefen om tre ting
Chess-sjefen kommer med en direkte oppfordring til it-sjefen i Telepriser.no om å gjøre fire ting for at tjenesten bedre skal gjenspeile virkeligheten.

  • Utvikle kalkulatoren slik at utenlandstrafikk inngår.
  • Legge inn vennerabatter.
  • Legge inn kostnader på datatrafikk
  • Legge inn informasjon om hva det koster om man må kjøpe ny telefon.

- Det er viktig at forbrukeren får riktig informasjon og blir klar og at kalkulatoren ikke viser hele bildet. Vi vil ha lik behandling av alle teletilbydere, sier han.

Telenor støtter Chess
Chess er ikke alene om å irritere seg over at det ikke tas hensyn til rabatter og annet på Telepriser.no.

- Vi har over lengre tid påpekt at Telepriser.no gir et skjevt bilde av kostnadene ved et mobilabonnement, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

- Det er riktig som Per Christian Andersen i Chess sier at portalen ikke tar hensyn til om du får en billig telefon. Mange nordmenn bytter telefon nesten årlig, og det blir feil når Post- og Teletilsynet (PT) ikke velger å ta hensyn til det. De tar heller ikke hensyn til venne- og familierabatter, sier han.

Lessum mener det også gis et skjevt bilde når det ikke tas hensyn til fakturegebyr og kostnader ved opplading av kontantkort.

- Dette har vi påpekt mange ganger og PT har sagt de skal ta hensyn til det. Det er ikke lenge siden de sa de skulle gjøre noen korrigeringer.

Med eller uten telefon
Onecall er et av teleselskapene som kommer gunstigst ut av prissammenlikningen på Telepriser.no. Telenor mener dette ikke nødvendigvis er riktig.

- Det er greit at Onecall er rimeligere på en del punkter, men vær oppmerksom på en rekke priselementer som ikke kommer frem på Telepriser.no, sier Lessum og legger til at det ikke er mange subsidierte telefoner å få kjøpt med et Onecall-abonnement.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.