Det sa Stoltenberg på en pressekonferanse på Statsministerens kontor etter toppmøtet mellom statsministeren, finansminister Kristin Halvorsen, samferdselsminister Liv Signe Navarsete, sentralbanksjef Svein Gjedrem, kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo og alle de parlamentariske lederne i Stortinget torsdag ettermiddag.

Den mest konkrete løsningen som kom frem på møtet er at Norges Bank fredag legger ut et lån som er spesielt rettet mot småbankene og som vil hjelpe deres likviditetssituasjon.

Les mer: Vil redde norske småbanker

På pressekonferansen etter møtet slo Stoltenberg fast at Norge angriper problemene som den internasjonale kredittkrisen skaper i bankvesenet på tre måter.

  • Gjennom budsjettet
  • Gjennom Kredittilsynet og banksikringsordninger
  • Gjennom pengepolitikken

- Innskuddene trygge
Stoltenberg mener statsbusjettet, som ble lagt frem tirsdag, møter den internasjonale uroen gjennom å legge til rette for lavere rente og fortsatt lav arbeidsledighet.

Han peker på at Norge har et veletablert og velfungerende tilsynssystem som er styrket i forbindelse med tidligere bankkriser.

- Ingen innskudd gikk tapt i den forrige bankkrisen her i landet. Det viser at innskuddene er trygge i en langt mer alvorlig situasjon enn nå, sier Stoltenberg.

- Vurderer opptrapping
Det tredje punktet, pengepolitikken, er det Norges Bank som styrer. Stoltenberg peker på at det allerede er tilført mye likviditet til det norske bankvesenet.

- Norges Bank vurderer fortløpende å trappe opp likviditetstilførselen og utvide med nye systemer, sier Stoltenberg.

Setter renten onsdag
Norges Bank er også ansvarlig for den norske rentepolitikken. Onsdag informerte sentralbanken om at rentemøtet blir fremskyndet for å vurdere om også Norge, på linje med flere andre sentralbanker verden over, skal sette ned renten.

- Det er ikke innkalt til det ekstra rentemøtet for å sette opp renten, konstaterer Stoltenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.