Bettingselskap gir elendige 1,1 i odds på at Angela Merkel fortsetter som forbundskansler etter kveldens tyske valg. Spørsmålet er bare hvem hun skal regjere sammen med.

61,8 millioner tyskere har mulighet til å stemme over landets neste regjering i dag. Store velgerutslag må finne sted de neste timene om Angela Merkel ikke skal få fortsette som forbundskansler.

Merkel blir uansett kansler
Uansett om høyre- eller venstresiden vinner valget vil konservative Merkel være den naturlige forbundskansleren. Derfor gir det tyske bettingselskapet Interwetten i dag fattige 1,1 i odds på at Angela Merkel fortsetter som Tysklands forbundskansler.

Vinner høyresiden med dagens to regjeringspartier CDU og FDP vil Merkel fortsette dagens koalisjonsregjering med fridemokratene. Den siste meningsmålingen til Bild am Sonntag viser at den sittende koalisjonsregjeringen vil overleve med knappest mulig margin. Men anti-Euro-partiet Alternative für Deutschland – er ventet å kunne stjele mange stemmer fra nettopp FDP.

Den siste måling utført av meningsmålingsinstituttet Forsa viser at venstresiden vil vinne med knappest mulig margin. Skulle dette skje vil Sosialdemokratene (SPD) likevel være ute av stand til å forme en ny regjering dersom partiet overholder egne velgerløfter: SPD har utelukket et samarbeid med venstreorienterte Die Linke.

Slik avgjøres valget
Derfor er en storkoalisjon mellom Merkels kristenkonservative CDU og Peer Steinbrücks SPD det mest sannsynlig utfallet etter dagens valg. En slik regjering vil ha Merkel som forbundskansler, siden Merkel leder det klart største partiet. Foran kveldens valgvaker er dette utgangspunktet til de største partiene:

  • Angela Merkel håper at den kristenkonservative unionen CDU/CSU får minst 40 prosent av stemmene, i tråd med meningsmålingene de siste ukene, og at koalisjonspartner FDP klatrer seg over sperregrensen. I beste fall vil regjeringen kunne arbeide videre. I verste fall har hun fått et ganske klart mandat fra velgerne til å styre landet videre med en eller annen koalisjonsregjering.
  • Fridemokratene FDP, som i dag sitter i Merkels koalisjonsregjering, er i samme situasjon som SV var i Norge ved sist valg: Etter et godt valg i 2009 er partiet nå i ferd med å falle under sperregrensen. FDP håper de siste dagene har gitt partiet en boost, slik at det kommer over sperregrensen. Partiet må imidlertid gjøre det overraskende bra om det skal blåse nytt liv i den eksisterende koalisjonsregjeringen.
  • Sosialdemokratene i SPD virker å ha plassert seg selv i dødens posisjon: Den opprinnelige regjeringsplanen var en koalisjon med miljøpartiet De grønne. Disse to partiene er imidlertid ikke i nærheten av å sikre seg et flertall. Partiet har utelukket et regjeringssamarbeid med venstrepartiet Die Linke – et samarbeid som faktisk kan få flertall i dag. Partiets kanslerkandidat Peer Steinbrück har også utelukket at han vil delta i en storkoalisjon med Angela Merkel. Resultatet kan bli at Steinbrück i kveld overlater til en partifelle å forhandle regjeringsplattform med Angela Merkel.
  • De grønne har drømt å komme til makten igjen – slik partiet var sammen med SPD under Gerhard Schröder frem til 2005. I 2011 hadde partiet over 20 prosents oppslutning – først og fremst på grunn av sin motstand mot atomkraftverk. Etter Fukushima-ulykken valgte også Angela Merkel å gå imot kjernekraft – og velgerne forsvant fra De grønne.
  • Alternative für Deutschland kan bli kveldens joker. Partiet ble etablert i februar, og har kjørt valgkampen på en eneste sak: motstanden mot eurosamarbeidet. Dersom partiet klatrer over sperregrensen skjer det trolig på bekostning av regjeringspartiet FDP og Merkels sittende koalisjonsregjeringen. Merkels parti har utelukket et regjeringssamarbeid med Alternative für Deutschland.
  • Venstrepartiet Die Linke treffer særlig velgere i det østlige Tyskland, og er bortimot uspiselig for resten av de politiske partiene på nasjonalt nivå. Et flertall for venstresiden kunne i teorien åpnet for en ny tysk regjering. Selv om Die Linke samarbeider med SPD i lokale og regionale fora, vil ingen samarbeide med Die Linke og frontfigur Gregor Gysi i rikspolitikken.

Les mer om de ulike koalisjonsalternativene: Ingen vil samarbeide med venstrevridde Gregor Gysi

DN følger valget fra Tyskland utover kvelden søndag. Følg med på DN.no fra klokken 18.00.



Tabellen viser valgoppslutning i prosent i 2009 og oppslutning i prosent fra meningsmålingen 17. september i år (Kilde: Infratest)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.