Undersøkelser foretatt blant annet av The Risk Advisory Group, Kelly Services og InFact/Proffice (PAMA 2006) viser at mange lyver i sin egen CV.
1 av 3 mellom 18 - 24 år og et snitt på 1 av 5 innrømmer selv at de forøker å bløffe på seg erf#229 eller utdannelse de ikke har.
Tilsvarende undersøkelser i utlandet har gitt samme resultater. Det er ikke ulovlig å lyve i egen søknad og CV, men kjennskapen til at det forekommer burde motivere til å sjekke jobbsøkers bakgrunn nærmere, mener reseacher Robert Leite i Meditor Search.
Firmaet utfører dokument- og kildekontroll for å bekrefte opprinnelse og gyldighet, blant annet av det som oppgis i cver eller dokumenter som vedlegges.
Verst å ikke gjøre noe
En standard undersøkelse koster 5-6.000 kroner, men en hver arbeidsgiver kan også gjøre mye selv.
- Man kan egentlig gjøre alt selv. Men fordelen med å sette bort jobben til slike som oss, er at vi har etablerte opplegg og kontakter i Norge og resten av verden for slik kontroll. Dessuten synes mange arbeidsgivere det er ubehagelg å konfontere jobbkandidater med samtykkeskjema for undersøkelsene, eller i det hele tatt å snoke i papirene til fremtidige kollegaer, sier Leite.
Det tredje alternativet, som nesten alle i Norge velger, er å ikke gjøre noe som helst. Det er ekstremt lite gjennomtenkt, mener Leite.
- De fleste arbeidsgivere har veldig stort fokus på låser og passord, alarmer, overvåking og alt sånt. Men så putter du hvem som helst inn i bedriften innenfor de barrierene. Da er litt av vitsen borte, sier han.
7 tips
Ifølge Meditor Search bør alle arbeidsgivere gjennomføre følgende tiltak for å forebygge eller avsløre å bli bløffet på bakgrunnen til en ansatt.
1. Be kandidaten om alle relevante dokumenter
2. Informer om hva bakgrunnssjekk egentlig innebærer og innhent et skriftlig samtykke.
3. Sjekk åpne nettsider (men bruk kritisk sans og sunn fornuft)
4. Kontakt kildene (tidligere skoler og arbeidsgivere) MERK: Selskaper som gjør dette daglig vet hva kildene krever, og kan løse oppdraget raskere.
Dette bør også gjøres generelt:
5. Informer tydelig på nettsider og andre steder at alle jobbsøkere bakgrunnssjekkes.
6. Lag en intern prosedyre på hvordan bedriften bør forholde seg til bakgrunnssjekk.
7. Utfør bakgrunnssjekk eller sett oppdraget ut til et profesjonelt firma.
Les også: - Må nesten le
Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.