Etter onsdagens rentemøte sa visesentralbanskjef Jan F. Qvigstad at Norges Bank kan komme til å både heve og senke renten fremover. De usikre tidene i internasjonal økonomi gjør at sentralbanken rett og slett vurderer alle alternativ for den videre utviklingen i styringsrenten.

- De holder alle muligheter åpne. Men når man leser nøye det som står, så er det klart at en renteøkning før nyttår er helt utelukket, sier seniorøkonom Snorre Evjen i Fokus Bank til DN.no.

Kan kutte
Hovedstyret åpnet imidlertid for at renten kan bli satt ned dersom norsk økonomi skulle bli utsatt for "nye store forstyrrelser slik at utsiktene for vekst og inflasjon blir ytterligere svekket".

Evjen mener det er tre viktige betingelser som må være tilstede dersom sentralbanken skal sette ned renten:

  • Den europeiske sentralbanken må kutte renten
  • Den importveide kronekursen må styrkes markert igjen
  • Norges Banks regionale nettverk må varsle om et markert omslag i norsk økonomi

- Det er de tre tingene som vil være avgjørende, sier Evjen.

Renten i Europa
Ifølge Fokus-økonomen priser markedet nå inn en sannsynlighet på 50 prosent for at Den europeiske sentralbanken ESB setter ned styringsrenten igjen.

ESB har allerede hevet renten to to ganger i år for å dempe den økende prisveksten i eurosonen. Det stadig økende omfanget av gjeldskrisen i Europa gjør at mange nå venter at sentralbanksjef Jean-Claude Tirchet kan komme til å gjøre helomvending og kutte renten på det siste rentemøtet før han gir seg som sentralbanksjef i november.

Fokus Bank tror imidlertid sannsynligheten for at Europa-renten kuttes er på rundt 25 prosent. Første mulighet for et evenutelt rentekutt er på rentemøtet i ESB 6. oktober.

 

Kronekursen
Evjen mener også det en forutsetning at den importveide kronekursen, målt ved I-44, må falle ned til 85 igjen for at Norges Bank skal komme til å kutte renten.

I-44 er den norske kronen målt mot en kurv av 44 valutaer som er vektet i forhold til Norges viktigste handelspartnere. Lavere kurs betyr sterkere krone. Det er bare 14 dager siden den importveide kronekursen var på 85,27. Dette er det sterkeste nivået på nærmere 30 år.

- Men den spratt fort opp igjen, konstaterer Evjen.

Etter fire dager på 85-tallet snudde kursen opp. I dag er kursen på 88,12.

Regionalt nettverk
Den tredje forutsetningen for rentekutt er at Norges Banks regionale nettverk, som er en undersøkelse blant rundt 400 norske bedrifter over hele Norge, viser at de økonomiske forholdene for bedriftene er i ferd med å forverres.

- Forutsetningen er at regionalt nettverk bærer bud om et markert omslag, sier Evjen.

Nettverket har blitt omtalt som sentralbankens kriseradar helt siden det fikk Norges Bank til å innse hvor vanskelig situasjonen var blitt i norsk næringsliv i forbindelse med finanskrisen høsten 2008. Sentralbanken svarte med å kutte renten hele 1,75 prosentpoeng i desember samme år.

Nå kan nettverket nok en gang bli en viktig indikator for om sentralbanken skal vurdere å kutte renten. Den neste rapporten blir lagt frem 5. oktober, i god tid før neste rentebeslutning og den nye rentebanen blir kjent på rentemøtet 19. oktober.

Tror sentralbanken venter et havlt år
Evjen tror det er mellom 10 og 20 prosents saynnslighet for at alle de tre nevnte forholdene inntreffer. Han mener det er størst sannsynlighet for at styringsrenten blir liggende uendret frem til mars neste år.

- Vårt hovedscenario er at den verste krisestemningen da er over. Og at ting sakte men sikkert er blitt normalisert og at Norges Bank kan starte normaliseringen av renten i gjen, sier Evjen.

Fokus Bank venter totalt tre renteøkninger i løpet av neste kalenderår slik at styringsrenten vil ligge på 3,0 prosent ved utgangen av 2012.

Les også:

<b>- Tankene går fort til finanskrisen</b>

<b>Uendret rente</b>

<b>- Medgir at renten kan gå både opp og ned</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.