Mange frykter at de er for anonyme til å «bli oppdaget» av hodejegere eller ledere som er på jakt etter arbeidskraft.

Men fremfor å vente på at drømmejobben skal komme til deg, går det an å gjøre seg mer synlig og attraktiv på arbeidsmarkedet.

- Du bør opplagt ikke sitte på vent om du ønsker endring. Men før du gjør noe, er det viktig på vite hva du ønsker deg, sier partner Hild Kinder i ISCO Group, som er ledende innen rekruttering og utvelgelse av toppledere, nøkkelpersonell og styremedlemmer.

Kinder jobber selv med finansindustrien, venture, biotech og IKT-sektoren.

Med hva som betyr noe for deg, mener hun om du vil være leder eller jobbe med fag, hva du er flink til og hva du synes er morsomt.

Skaff deg et nettverk
- Vet du hva du vil, er det smart å posisjonere seg for å bli synlig. Noen roller er veldig utadrettede hvor man får et stort kontaktnett, møter og snakker med mange mennesker. Da er det lettere å være synlig. Men har du en jobb eller en personlighet som tilsier at du ikke kommer i kontakt med så mange mennesker, er det andre måter å komme frem på, forteller karriereeksperten.

Da gjelder det å finne andre områder hvor du kan skaffe deg et nettverk.

- Du kan ta tillitsverv som er relevante for jobben din, sitte i komiteer eller delta på seminarer. Gjør deg mer synlig, men ikke meld deg på «hummer og kanari» for å få navnet ditt på trykk – det bør ha relevans for jobben du ønsker deg, råder Kinder.

Hvis du melder deg til et tillitsverv bør du ha en genuin interesse for å få troverdighet, og ikke kun for å oppnå noe annet, påpeker hun.

Monica Salthella var i en synlig stilling,og ble kuppet av headhunterne.
Les hele saken her: Synlig og populær sjef

Mange med master
Erf#229 går ofte foran utdannelse, mener karriereeksperten.

- I utgangspunktet er erf#229 viktigere enn etterutdanning og master. Men hvis du har en tynn utdannelse i utgangspunktet, eller du ønsker mer faglig utvikling, er det et fint skritt på veien å videreutdanne seg. Det kan også være et positivt signal om at du ønsker deg videre, sier Kinder.

Tilleggsutdannelse er ingen automatisk billett videre. Mange unge i dag har lengre utdannelse enn det de mer voksne arbeidstakerne har.

- For de unge blir det ikke så stor forskjell om du tar en master, for det er det så mange som har, sier Kinder.

Å ta en «spiss» utdannelse i forhold til det man jobber med, kan derimot utgjøre billetten videre.

Les også: Kupper styrekvinner til sjefsjobber

Vær kresen på hodejegeren
For å bli mer synlig hos dem som jobber med rekruttering, kan det være lurt å ta kontakt med hodejegere. Men ikke med hvem som helst.

- Det kan være klokt hvis man har tillit til organisasjonen man registrerer seg hos. Men husk at hodejeger ikke er en beskyttet tittel, derfor bør man ta kontakt med noen som man vet er gode i den relevante bransjen. Jeg ville vært varsom med å gå bredt ut, råder Kinder.

Hun sier at nettverk som for eksempel Linkedin kan være et lurt sted å legge ut CV’n sin.

- Vi som rekrutterer snakker med kilder og vurderer kandidatene grundig. Men nettverk som Linkedin kan for oss være en kilde for ideer, og dermed være et godt fiskesnøre å ha ute, forteller hun.

Slik skriver du jobbsøknad





Slik skriver du CV

Ikke hopp for ofte
Noen ting er det også lurt å ikke gjøre. Som for eksempel å ha mange korte jobbstopp.

- Å avansere raskt internt i en bedrift er selvsagt bra, men hopper du mye rundt er det vanskelig å se for seg at du har rukket å utrettet så mye underveis. Vi ser gjerne at en kandidat har en horisont på tre til fem år for en ny jobb, sier hodejegeren.

Les også:Hemmeligheten bak ekstra innsats

Les mer om karriere og jobb på DN.no Karriere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.