Ledere lever med en mer eller mindre uttalt forventning om at de skal håndtere tiden sin på en mest mulig hensiktsmessig måte. De forventes å finne ulike metoder eller løsninger hvor de kan balansere, strekke, tøye, sjonglere og kontrollere tiden sin.
Birthe Kåfjord Lange ved Norges Handelshøyskole skriver doktoravhandling om hva norske ledere tar hensyn til når de prioriterer egen tidsbruk på jobb, og har allerede en del funn klare:
- Norske ledere er travle, men gjennomsnittlig arbeidstid for ledere er ikke mer enn 46 timer i snitt, og det er jo ikke avskrekkende, sier Kåfjord Lange.
Menn jobber mest
Lederne oppgir at de jobber rundt 6,5 timer hjemmefra, og er følgelig tilstedeværende på jobb i rundt 40 timer per uke.
Menn jobber litt mer enn kvinner. I snitt jobber mannlig sjefer 46,5 timer per uke, mens kvinnelige sjefer jobber 43,3 per uke.
Over 90 prosent av lederne forteller at de i varierende grad jobber i helgene.
Internt arbeidsmiljø
Når norske ledere skal prioritere egen tidsbruk i sitt daglige virke som ledere, viser undersøkelsen at de særlig tar hensyn til disse faktorene:
- Hensyn til ledernes egne individuelle interesser. Fremtidig karriere, eget omdømme, ekteskap og så videre.
- Hensyn til internt arbeidsmiljø, trivsel og medarbeidertilfredshet.
- Hensyn til omdømme og virksomhetens eksterne forhold.
- Alle på tvers av alder, kjønn og bransje tar mest hensyn til de interne forholdene. Likevel viser det seg at hvis en leder først tar hensyn til en faktor, tar vedkommende også større hensyn generelt, sier doktorgradstipendiaten.
Hun påpeker at undersøkelsen hennes er basert på ledernes egen rapportering, og hva de selv mener de tar hensyn til.
Unge menn mest ego?
Ikke så uventet kanskje tar menn i større grad enn kvinner hensyn til egoistiske interesser.
- Men her er forskjellene relativt små, så vi kan ikke konkludere med at mannlige ledere generelt er noen store egoister, sier Kåfjord Lange.
Hun har også funnet ut at de yngre lederne er mest opptatt av egne interesser.
- Jo yngre du er, jo mer opptatt er du av hvordan det går fremover. Når du blir eldre, har du kanskje deler av karrieren bak deg, eller har funnet din hylle, sier ledelseforskeren.
Hun synes det blir interessant å se om dagens unge ledere fortsatt vil ta like stort hensyn til egne interesser når de blir eldre, eller om de endres med alderen og følger mønsteret som eldre ledere har i dag.
- Eller må vi være beredt på at ledere fremover har mer egoistisk fokus når de prioriterer tidsbruken sin? Hvis det er slik at de har mer tanke på egne interesser i arbeidstiden, er det relevant for bedriftens ve og vel, poengterer forskeren.
Status å være travel
Lederne på toppnivå tar i størrre grad enn andre både interne og eksterne hensyn. Dette understreker kravene til topplederen, som må spille ulike roller, og ta ulike, og kanskje motstridende hensyn.
For sjefen gir det status å ha det travelt, og være involvert i mange prosesser.
- Jeg tror ledere vil vegre seg for å signalisere at de ikke har dårlig tid, men dette er noe jeg jobber med å analysere nærmere, sier Kåfjord Lange.
Ledere har en tendens til å overdimensjonere de ulike opplevde kravene som stilles til dem.
- De opplever flere begrensinger enn det som faktisk finnes. Slik gjør de handlingsrommet sitt snevrere enn nødvendig, mener forskeren.
Reflekterer ikke
- Noe som har overrasket meg i arbeidet, er at mange ledere jeg har snakket med ikke har tenkt igjennom egen tidsbruk i det hele tatt. Mange hadde ikke tenkt på hvor mye de jobber en vanlig uke.
Hun tror mange har en aha-opplevelse i vente hvis de reflekterer over måten de bruker tiden sin på.
- Problemet er at de drives fra skanse til skanse, og hverdagen går så i ett at de ikke får tatt et skritt tilbake for å få oversikt over hvordan de bruker tiden. Et par timers metaanalyse av egen arbeidshverdag ville gjort det enklere for mange på sikt, mener Kåfjord Lange.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.