Greske myndigheter har kommet til enighet med private obligasjonseiere om en bytteordning av greske statsobligasjoner inn i nye statsobligasjoner, ifølge en melding fra den internasjonale bankorganisasjonen Institute of International Finance (IIF) tirsdag morgen.
Hovedtrekkene i avtalen innebærer at investorene taper i overkant av 50 prosent av den nominelle verdien på obligasjonene. Men i realiteten er tapene langt større. Resultatet av byttehandelen er ifølge Reuters at investorene får et nåverditap på rundt 70 prosent av obligasjonsinvesteringene.
Støtte
Enigheten er støttet av Eurogruppen og troikaen, som består av EU- kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.
IIFs styringskomite oversender nå detaljene for behandling i hele komiteen, men styringskomiteen mener betingelsene bygger på og er i tråd med den frivillige enigheten fra 27. oktober.
Pålydende verdi på obligasjonene reduseres med 53,5 prosent. 31,5 prosent av pålydende vil byttes i nye greske statsobligasjoner med løpetid på 11-30 år, og tilsvare en amortisering på fem prosent årlig fra 2023. Resten, 15 prosent, vil dekkes av kortsiktige papirer utstedt av Det europeiske stabiliseringsfondet (EFSF), og opptjente renter på eksisterende obligasjoner vil dekkes av kortsiktige EFSF-papirer.
De nye greske obligasjonene vil bli del av finansieringspakken med EFSFs lån på 30 milliarder euro til Hellas.
Kan få høyere rente
De nye greske statsobligasjonene vil ha kupongrente på to prosent for de tre årene til februar 2015, tre prosent de neste fem årene og 4,5 prosent frem til 2042. Snittkupongrenten er 2,63 prosent for de første åtte årene og 3,65 prosent for 30-årsperioden.
Det vil også tilbys statsobligasjoner med et element der renten stiger moderat hvis veksten overgår dagens forventninger, men med et tak, slik at byrden på Hellas ikke blir for stor. Disse vil styres av engelsk rett. Disse obligasjonene vil ellers være likeverdige med øvrige statsobligasjoner.
Finansieringspakken innebærer støtte fra offentlig sektor på 30 milliarder euro.
Les også:
Hemmelig rapport beskriver Hellas' gjeldsmareritt
- Enighet om ny krisepakke til Hellas (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.