Også ledere sliter med den såkalte tidsklemma, men det er enklere å "gire" arbeidsdagen din enn du tror.
- Mange ledere tror de må jobbe dobbelt så mye for å produsere det dobbelte. Slik er det heldigvis ikke, sier Amund Fjeldstad til DN.no.
Fjeldstad er partner i konsulentselskapet Fjeldstad & Partners, som jobber med organisasjonsutvikling, kommunikasjons- og ledertrening. Metodene er i stor grad utviklet gjennom Fjeldstads lederjobb i GartnerGroup, der han jobbet i 16 år og hadde ansvar for ledelse og salg i 30 ulike land. Han har også skrevet boken "Opptur".
Les:
Få opptur på jobben
Diskutér saken under artikkelen!
Pyramide-modellen
Amund Fjeldstad har laget en pyramide for å illustrere hvor det er mest tid å spare. Pyramiden er inndelt i tre nivåer, og er et verktøy sjefen kan forholde seg til når det gjelder tidsbruk og effektivitet.
- Øverst i pyramiden er de konkrete jobbaktivitetene. Lederen maner til hardere innsats: "Du kan produsere mer, tempoet må opp". Sjefene eller ledelsen har kanskje fått utført analyser som viser at vi kan jobbe hardere, ha flere kundemøter i uken eller øke tempoet i prosjekter.
- Midt i pyramiden er drivkreftene i organisasjonen: Prosedyrer, systemer, kunnskap, opplæring og incentiver. Lederen kan foreslå andre måter å jobbe på for å oppnå bedre resultater.
- Nederst i pyramiden finner vi enkeltmenneskenes drivkrefter, motivasjon og overbevisninger. Sjefen kan stille spørsmål som "Hva er viktig for deg?" og si "Dette prosjektet krever at vi alle yter mer. Jeg er opptatt av at du skal oppleve vekst og fremgang, og slik kan vi gjøre det."
- Energien kommer fra det nederste nivået. Hvilken gnist vi legger i jobben og hvilken tro vi har på det vi gjør, stammer herfra. En dyktig sjef kjenner sine ansatte godt og knytter arbeidsoppgavene til noe som er viktig for dem. Vet sjefen hvilke typer mennesker som matcher bedriftens verdier, går også ansettelsesprosesser lettere, sier Amund Fjeldstad.
Les også:
Unngå tabbeansettelsene
Energi, energi, energi
Det midtre nivået bestemmer hvordan vi går frem i å utføre jobben vår, og på det øverste nivået defineres hvor mye vi gjør av den. Men det er nederst i pyramiden det virkelig er tid å spare.
- Når vi putter mer energi inn i det vi gjør, gir det ikke bare et bedre resultat. I tillegg får vi mer tilfredse arbeidstakere. Erf#229en tilsier at vi kan få fire ganger mer ut av hver tidsenhet enn på det høyeste nivå i pyramiden, forklarer Fjeldstad.
Ledere som vil øke produksjonen i organisasjonen bør derfor rette oppmerksomheten helt ned mot nederste del av pyramiden.
- Er det noe tid å spare på de øvre nivåene?
- På det øverste nivået er forholdet mellom innsats og produksjon stort sett én til én: Dobbelt så mye jobb gir dobbelt resultat. Men på det midtre nivået er det rom for forholdstall. Forandrer man måten å utføre jobben på, gir det kanskje dobbel effekt, sier Amund Fjeldstad.
Ikke jobb mer - jobb smartere
Altså er det ikke snakk om å jobbe mer, men å jobbe smartere, mener Fjeldstad. Han presiserer at han snakker om kunnskapsarbeidere.
- Å jobbe mye og hardt er vel og bra, for all del. Men det er energien vi legger i det og ikke mengden arbeid i seg selv som gir best resultater, sier han.
Les også:
Slik bruker sjefen tiden
Slik får sjefen bedre tid
- Hvor flinke er ledere til å tenke slik?
- Jeg tror det er lettere å fokusere på det man kan måle, og de to øverste nivåene i pyramiden er jo lett målbare. Det er verre med den nederste delen, men dette er altså viktigst av alt. Jeg er sikker på at ledere i tiden fremover må kunne like mye om mennesker som om forretningen sin for å få best mulig resultater. Det handler både om å få ansatte til å yte mer og bli mer fornøyde på jobb. Her ligger det et gigantisk potensial, sier Amund Fjeldstad.
Hvordan mener du sjefer bør jobbe for å bli mest mulig effektive? Diskutér saken! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.