- Datteren min gir komplimenter til den, synes den er flink og jobber hardt. Alt er jo helt åpent så man kan se hvordan den virker, sier Bjartnes.

"Robotene kommer" står det gjerne i saker om det moderne arbeidsmarked.

Hjemme hos utvikler Bjørn Einar Bjartnes (35) har en "eggbot" allerede utkonkurrert de andre familiemedlemmene i påskeeggdekorasjon.

Che Guevara-egg

Den NRK-ansatte Bjartnes investerte i fjor i en eget robot som maler egg.

Man kan forhåndsprogrammere det motivet man ønsker, og så plotter maskinen varsomt og feilfritt motivet inn på egg.

- Hvorfor?

- Vi har et tre i nabolaget som vi henger påskeegg på, og jeg tenkte jeg måtte "uppe nivået litt". Det er gøy å stå ved siden av påsketreet og høre hvordan folk tror man har har laget disse eggene. Det eneste som er sikkert er at de alltid gjetter feil, ingen foreslår at det er en printer.Men jeg ser dessverre at mange av eggene blir stjålet, spesielt Che Guevara-eggene og globusene, forteller han.

Se #eggbot løse påskelabyrint
Bjørn Einar Bjartnes tar påskepyntingen til et nytt nivå.
00:15
Publisert:

Åpen kildekode

Selv lukket han øynene litt da han klikket hjem maskinen, fordi "med toll og frakt blir det ofte tullete dyrt sammenlignet med hva man faktisk bruker det til", men det er også fullt mulig å lage den selv om man skulle ha overskudd  til det.

Egg-boter har åpen kildekode, og på nettet kan man finne alt man trenger av software og oppskrifter.

Konstruksjoner som egg-boter sorteres under den såkalte "maker-bevegelsen" som er en sekkebetegnelse for lek og utvikling av ny teknologi. Teknisk Museum i Oslo har blant annet hatt en egen festival for de som vil finne opp ting ved hjelp av teknologi, skaperglede og gjerne en 3D-printer.

Teknologi-inspirasjon

Bjartnes forteller at barna hans finner stor glede i roboten.

  - Dette er kjønnsnøytral teknologi, det er ikke en robot med lasersverd. Det er like morsomt for de små jentene som de små guttene, du kan lage både Cars og Elsa-egg. Jeg synes det er fint at det kan brukes til å inspirere de små, det er jo også mye av det maker-bevegelsen handler om, sier Bjartnes.

"Shitty robots"

En annen som har tro på at enkle, morsomme og gjerne dårlige roboter kan inspirere unge til å satse på teknologi er den svenske oppfinneren Simone Giertz.

Hun har rundt 130.000 følgere på Youtube hvor hun viser frem ulike roboter hun har laget.

Felles for alle er at de er veldig morsomme, men ganske dårlige.  Blant annet har hun laget en klappemaskin, en robot som hjelper deg med å diskutere på internett og en ganske mislykket leppestifthjelper  (se video nederst i saken).

Robotlek

- Hvorfor gjør du dette?

- Jeg tror det er bedre å bygge ting enn å ikke gjøre det. Det er så morsomt at du kan bruke en hel ettermiddag på å scrolle gjennom Facebook uten å måtte svare på hvorfor du gjør det, men når det kommer til å bygge ting, da må du plutselig svare på hvorfor, svarer USA-baserte Giertz til DN via e-post.

- Tror du roboter kan engasjere yngre, og kanskje spesielt jenter, til å prøve ny teknologi?

- Ja, definitivt. Roboter er morsomme å leke med, og det å bygge og programmere er bare et lite skritt unna det å leke.

Kjønnsnøytral

Bjartnes forteller at om du velger å kjøpe et ferdig byggesett er det ganske lett å sette den sammen, men du må "gidde å fikle litt teknisk".

Og:

- Jeg vet vel egentlig ikke om jeg anbefaler folk å begynne med dette. Det er jo forholdsvis sært.

Flere av Bjartnes sine bilder kan du se på Instagram-kontoen hans her.

&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;Les også:&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="31d8375a-102a-497f-9a0f-0306503db3d3" &gt;&lt;field name="title"&gt;Sluttet med tilfeldig surfing - tok nettkurs&lt;/field&gt;&lt;field name="leadtext"&gt;&amp;lt;p&amp;gt;Karoline Klever (28) jobber nå som foredragsholder og ble forfremmet på jobb.&amp;lt;strong&amp;gt; &amp;lt;/strong&amp;gt;Sjekk hennes linktips.&amp;lt;/p&amp;gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt; (+)&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="b024e5ab-842c-41ca-8068-41a573b19281" &gt;&lt;field name="title"&gt;Nå skal alle 10-åringer i Oslo få gratis kodekurs &lt;/field&gt;&lt;field name="leadtext"&gt;&amp;lt;p&amp;gt;Og programmering blir valgfag på ungdomsskolen.&amp;lt;/p&amp;gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="e4c4ab18-674f-4cf6-8fca-30d2b1795182" &gt;&lt;field name="title"&gt;IT-utdannede Bjørnar (31) søkte 100 jobber uten resultat&lt;/field&gt;&lt;field name="leadtext"&gt;&amp;lt;p&amp;gt;Nå er han én av flere som vil gjøre delingsøkonomi ut av leksehjelp. &amp;lt;strong&amp;gt;Konkurrentene tviler på konseptet.&amp;lt;/strong&amp;gt;&amp;lt;/p&amp;gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;/relation&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="005c6f56-17ac-4db0-80f8-13b3b67aa45c" /&gt; (+)&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="c2bc3568-4058-44e0-80da-ec8ef2226d61" /&gt; (+)&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;strong&gt;&lt;relation source="DTI" sourceid="dti4916679" /&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;strong&gt;&lt;relation source="ece-auto-gen" sourceid="525cbb4b-b3ad-4638-b14d-764d00426842" /&gt;&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;p &gt; &lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Eggbot" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Teknologi" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Simone_Giertz" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:IT" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Roboter" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Realfag" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.