Bruktboligprisene steg i gjennomsnitt 2,4 prosent i august sammenlignet med juli, viser tall som Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) la frem i dag, mandag.

Les:

<b>- Vi kan avblåse muligheten for et boligkrakk </b>

<b>Sterkere boligprisvekst enn ventet</b>

Det er imidlertid en betydelig svakere prisvekst enn augustmåneden har vist de siste årene. I perioden 2007 til 2012 er det bare i august 2008 (opp 1,4 prosent) at prisene steg mindre enn i august i år.

Det kan blant annet ha sammenheng med at tilbudsiden er betydelig styrket. I august i fjor lå det 13554 boliger ute for salg på finn.no. Nå ligger det 15314 boliger ute, en økning på 13 prosent.

Den siste tiden har også kommet flere tegn på at boligmarkedet er i ferd med å kjølne. Boligprisene har falt i fire av de syv siste månedene. Nyboligsalget stuper , særlig i hovedstaden. Flere sliter med å selge . Norges største meglerhus spår at det kun er ett år igjen med boligprisvekst . Og bankene har blitt strengere på utlån: Fikk klar beskjed fra banken: - Selg først!

Selgerne føler presset
For dem som er på boligjakt, kan dette imidlertid være godt nytt. Mulighetene for å gjøre et godt kjøp nå er definitivt større enn tidligere, innrømmer meglertoppene.

- Også selgerne ser den situasjonen som er der ute. Mange kan være mye mer villige til å forhandle på prisen nå enn før, sier styreleder i Norges Eiendomsmeglerforening (NEF), Tormod Boldvik til DN.no.

Administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF), Christian V. Dreyer, er enig.

- Alle som har en bolig annonsert på finn.no ønsker jo å selge. Og de vil være mer mottakelig for bud under prisantydning etter hvert som tiden går.

Og det er også et av triksene boligkjøperne kan benytte seg av, i jakten på varpet: Finn ut hvilke boliger som av en eller annen grunn ikke har funnet en kjøper, selv etter lang tid i markedet.

Slik finner du boligene som har ligget lengst
På finn.no er det ganske enkelt å sortere ut boligene som har ligget lengst i markedet. I rullegardinen øverst kan man velge sortering etter når annonsen er publisert. Velg siste side i oversikten. Når du finner en interessant bolig, kan du se nøyaktig hvor mange dager det er siden boligen ble annonsert første gang. Trykk på fanen "Prisstatistikk".

Da kan man for eksempel i Trondheim finne denne boligen som har ligget ute for salg i 405 dager.

- Litt av årsaken til at denne har tatt litt tid, er at det er et borettslag med høy fellesgjeld. Dessuten er det i fjerde etasje uten heis. Men selgeren er ganske avslappet og trenger ikke justere ned prisen, sier avdelingsleder Rune Hallan i Heimdal Eiendom.

Han mener selv Trondheim, der prisene har steget nest mest i landet siste året, begynner å merke at markedet ikke koker lenger.

- For bare tre, fire måneder siden var det manko på leiligheter. Da var kjøperne desperate i en periode. Men nå er det dobbelt så mange boliger å velge mellom, påpeker han.

Det er imidlertid ikke nødvendig å lete etter boliger som har ligget ute aller lengst, understreker Tormod Boldvik i NEF.

- Det er mye gode boliger som ligger igjen der ute nå, som ikke ble solgt etter en eller to visninger i august. Et triks er derfor å se etter de boligene som ikke nådde opp i ”første runde”. Det kan være gode boliger, der potensialet ikke er utnyttet, sier han.

Vurder de litt slitne
Ettersom det er flere boliger til salgs i markedet, tillater folk seg også å være mer kresne. Da kan boliger med litt slitt gulv, eller stygg tapet på veggene være nok til at de ikke tiltrekker seg folks interesse.

- En del objekter henger igjen, uten at det alltid er så lett å forstå hvorfor. Det kan av og til være så enkelt som at folk heller velger en bolig med litt bedre design på kjøkkenet eller badet - og ender opp med budkrig og høyere priser, sier han.

Tilbake ligger egentlig ganske fine boliger, som med litt oppussing kan bli prima.

Lav interesse betyr ikke dårlig bolig
Bolvik peker på et annet fenomen som kan utnyttes til kjøpers fordel: Folks psykologiske sperre for å kjøpe en bolig som "ingen andre" er interessert i.

- Det er litt rart. Folk er redde for å by 10 prosent under takst hvis det ikke er budrunde, mens de gjerne byr 20 prosent over takst hvis det blir budrunde. Men det trenger absolutt ikke å være noe feil med boligen, selv om man er den eneste på visning eller som gir bud, mener Bolvik.

Mens boligprisene i snitt nå er 3,9 prosent høyere enn de var for ett år siden, er det store geografiske forskjeller. I Tromsø er prisene hele 9,4 prosent høyere enn for ett år siden, mens prisene i Kristiansand er 1,4 prosent lavere.

Regionsleder i Eiendomsmegler 1 Agder, Claus Eftevaag, tror det er ekstra gode muligheter for å gjøre et skikkelig boligkupp nå som markedet går tregt i regionen.

- Jeg tror du kan gjøre et varp. Det er viktig at selger innser at skal man få solgt, må man justere prisen. Når ting ligger lenge for salg, må prisen ned, sier han - og gir følgende råd til kjøpere:

- Det viktigste er at du finner deg en bolig der du har lyst til å bo. Om du finner en slik bolig som har ligget ute en stund, så prøv med et bud!

Mens de færreste vil gå med på et skambud, er det flere nå som vil vurdere å selge til under prisantydning, tror Eftevaag.

Les også på DN.no:

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.