Oljeprisen falt umiddelbart med omtrent to dollar fatet, ned mot 40 dollar, da asiatiske oljebørser åpnet mandag. Dermed ble forrige ukes oljerally visket ut på kort tid i morgentimene mandag.
Grunnen er at en rekke store oljeprodusenter, både i og utenfor oljekartellet Opec, ikke klarte å forhandle frem en produksjonsfrys under forhandlinger i Qatars hovedstad Doha over helgen.
Utover dagen mandag har oljeprisen tatt seg viderer opp og ligger omtrent på 42 dollar fatet.
Prisrally før toppmøte
I påvente av at det skulle komme en frysavtale etter oljetoppmøtet i helgen gikk oljeprisen oppunder til 45 dollar fatet onsdag og torsdag forrige uke. Oljeprisen falt så ned til omtrent 43 dollar fatet på fredag, da det ble kjent at Irans oljeminister trakk seg fra møtet og skepsisen til en avtale økte.
Så falt oljeprisen nye to dollar etter de feilede forhandlingene mandag, ned til samme nivå som for omtrent en uke siden. Det er langt mindre enn mange hadde ventet. Blant annet trodde økonomene i storbanken Barclays at en forhandlingskollaps skulle sende oljeprisen ned til 30 dollar fatet.
BAKGRUNN: Dette hindret oljepriskollaps etter Doha-møtet
- Sammenlignet med en uke siden har det ikke blitt noe svekkelse imarkedet, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.
Ifølge Kjus er oljeprisendringene så langt mandag store i prosent, men ikke så dramatiske.
- Det er ikke noen kjempestor endring så langt. Det er et volatiltmarked i prosenttegn så langt etter møtet, men svingninger på etpar dollar har vi sett tidligere, sier han.
Oljeprisene falt med over seks prosent da den elektroniske handelen startet i Asia mandag morgen. Nordsjøolje var i dag tidlig på det meste ned syv prosent til 40,1 dollar. I skrivende stund er oljeprisen omtrent 42 dollar fatet.
En rekke analytikere og økonomer, deriblant analyseselskapet Wood Mackenzie, mener oljeprisstigningen fra 26 dollar fatet i februar til omtrent 43 dollar fatet før helgen var drevet i stor grad av forventingene om et produksjonsfrys.
Ser sterkt oljemarked
Kjus tror heller markedet avventer resultatet av oljestreiken i Kuwait, som over natten fjernet nær to millioner fat olje fra markedet. Han karakterisere markedet som «sterkt».
- Det er sterkt av markedet å holde seg. Det ser ut til at markedetklarer å se forbi Doha-kollapsen på den langsiktige balansen ioljemarkedet. Produksjonen faller utenfor Opec, som bidrar til åredusere overfloden i oljemarkedet. Vi venter derfor at oljeprisenskal ta seg gradvis opp ut året.
Forrige måned rapporterte det internasjonale energibyrået IEA at oljeproduksjonen i land utenfor oljekartellet Opec faller - og de fleste estimater tyder på at oljeetterspørselen vil ta igjen produksjonsveksten innen året er omme.
Hold deg oppdatert på oljepris og aksjemarkedet på DN Investor
Les mer om dette på DN.no:
Dette hindret oljepriskollaps etter Doha-møtet
Dette kan få oljeprisen til å stupe igjen
Mange tusen oljearbeidere varsler streik i Kuwait
Les også på DN.no:
Bergens-reder tapte over en halv mill. om dagen i fem år. Nå er det «all time high»
Saudi-Arabias fryktede religionspoliti mister makten
Norge har ennå ikke produsert halvparten av olje- og gassressursene
Elizabeth Holmes (32) kan bli utestengt i to år
- Når jeg forteller at jeg har 18 ansatte og 80 millioner i omsetning endrer de oppfatning
Har du fått med deg denne?
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.
</p><p ><em>DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg <a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev">her</a>.</em></p><p > </p></field><field name="paid">false</field><field name="fbfeed">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljepris" relevance="1.0"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.