- Få ledere ser på utvikling av arbeidsmiljø som er sentral lederutfordring, og få ledere knytter dette til økt lønnsomhet. Samtidig gir alle ledere uttrykk for å være opptatt av å utvikle arbeidsmiljøet i sin bedrift. Ansvarsfraskrivelsen er høy, sier doktorgradsstipendiat Jøri Gytre Horverak ved Universitetet i Bergen, og refererer til AFF-undersøkelsen fra 2002.
Norske bedrifter skriker etter arbeidskraft. Men når man har klart å lokke til seg de beste hjernene - hva da? Hvordan skal man motivere medarbeiderne sine til å bli?
Det var utgangspunktet for temamøtet til AFF Lederforum i Oslo før påske.
Les også: Slik kuppes fremtidens talenter
Vanskelig å erstatte
- Kunnskapsarbeidere er drevet av interessante arbeidsoppgaver og er vanskelig å erstatte. De har et behov for å bli sett og anerkjent, og der svikter mange ledere. Når man først har rekruttert de man ønsker, har man en tendens til å glemme videre oppfølging, sier Horverak til DN.no.
Tips oss om flere karrieresaker!
- De foretrekker kreative arbeidsoppgaver fremfor rutinearbeid.
- Har behov for å jobbe selvstendig
- Har et sterkt behov for å videreutvikle sin kompetanse og ferdigheter.
- Forventer anerkjennelse, rettferdig lønn og andre fordelaktige arbeidsbetingelser.
Les også: - Talentkrigen vil bli enda tøffere
- Arbeidsledigheten er i dag helt nede i 1,6 prosent, og kampen om de beste hodene er hard. Da må arbeidsgiverne sikre seg at talentene ikke slutter på grunn av misnøye. Det handler om å trykke på de rette knappene, sier Jøri Gytre Horverak.
Hva tror du skal til for å holde på talentene? Diskutér saken nederst i artikkelen!
Kompleks lederrolle
- Lederrollen er kompleks med mange dilemmaer. På den ene siden skal man optimalisere bruken av ressurser i organisasjonen. Samtidig skal man vinne "hjertet og hjernen" og frigjøre talent og muligheter, legger hun til.
- Hvordan børman gå frem for å motivere talentene man er leder for?
- Ha en konkret handlingsplan. Definér først en spesifikk målgruppe og tenk over hva man vil oppnå. Still deg så følgende spørsmål: Hvordan skal målet nås? Kan man sette seg noen milepæler underveis? Hvordan kan vi se resultater av arbeidet, og når er målet nådd? Hva skjer videre? Formulér alle punkter som handlinger som kan gjennomføres i morgen, men bruk den tiden det tar. Resultatene vil komme, forsikrer Horverak.
- Finn gnisten. Vær oppriktig interessert i din kollega som et individ.
- Bygg selvtillit.
- Vær rettferdig og konsistent.
- Vær synlig. Treff kollegene dine der de er.
- Vær oppmerksom på "humørsvingninger".
- Gi uttrykk for tydelige, høye og individuelle forventninger.
- Gi klare og rettferdige tilbakemeldinger.
- "Utsett" deg selv for tilbakemeldinger: Be om dem!
- Gjennomfør de vanskelige samtalene. Våg å si ifra.
- Vær kreativ. Gjør det uventede.
- Hvis man virkelig vil, kan man med enkle, systematiske og kreative grep forløse arbeidsvilje og -glede på arbeidsplassen. Det handler om å skape tillit, bemerker Jøri Gytre Horverak.
Hva tror du skal til for å holde på talentene? Diskutér saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.