"Norsk økonomi er god, og norske banker er solide og lønnsomme".

Det er konklusjonen i Finanstilsynets årlige gjennomgåelse av tilstanden i den norske finansbransjen. Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen presenterer rapporten på en pressekonferanse i Oslo tirsdag.

Kan ramme oss bredt
Men selv om Norge så langt har gått klar av uroen i flere europeiske land og svakere utvikling i verdensøkonomien, understreker Baltzersen at også norsk økonomi er sårbar.

- Usikkerheten er veldig stor. Det understreker ikke minst Det internasjonale pengefondet i sin siste rapport, sier Baltzersen.

Han minner om at veksten i verdensøkonomien holdt seg oppe etter at finanskrisen traff oss høsten og vinteren 2008/2009.

Slik blir det ikke nødvendigivs denne gangen.

- Vi så at veksten i verdensøkonomien holdt seg godt oppe og at oljeprisen holdt seg godt oppe. Denne gangen kan vi merke det hardere at veksten i verdensøkonomien blir lavere enn det vi har hatt. Det vil ramme norsk næringsliv bredt, sier Baltzersen.

Han trekker spesielt frem et scenario der oljeprisen faller kraftig.

- Da vil oljeleverandørindustrien og oljevirksomheten redusere sin aktivitet. Det vil ramme norsk næringsliv bredt. Ringvirkningene vil bli store, sier Baltzersen.

Tilsvarende vil en kraftig styrking av kronekursen skape problemer for tradisjonelle norske eksportbedrifter. Solide statsfinanser, høyere renter enn nabolandene, høy oljepris og en norsk økonomi som går godt i en verdensøkonomi som går dårlig, gjør kronen til et attraktivt investeringsobjekt for mange internasjonale investorer. Den norske kronen er allerede sterk i et historisk perspektiv - og den kan bli enda sterkere.

For deler av norsk eksport vil en vedvarende sterk kronekurs kombinert med et høyt kostnadsnivå kunne forverre situasjonen, advarer Finanstilsynet.

Et slikt scenario vil også være utfordrende for norsk økonomi, mener tilsynsdirektøren.

- Ringvirkningene kan bli veldig store.

Advarer
Han mener norske banker har et godt utgangspunkt for å møte virkningen av internasjonal finansuro og svakere utvikling i verdensøkonomien.

Baltzersen advarer imidlertid om at ny uro i de internasjonale finansmarkedene vil påvirke norske bankers finansieringsmuligheter samtidig som livsforsikringsselskapenes avkastning kan bli svekket. Et betydelig internasjonalt tilbakeslag vil ramme norsk næringsliv, som kan øke bankenes tap på utlån, forklarer tilsynsdirektøren.

- Usikkerheten i økonomi og markeder og økte krav fra myndigheter og markeder tilsier at bankene må styrke soliditeten ytterligere. Det er viktig at bankene benytter den gode lønnsomheten til å bygge opp reserver, slik at de er godt rustet til å møte økte tap i dårligere tider, sier Baltzersen.

Bra, men må bli bedre
Fortsatt lave tap på utlån har bidratt til gode resultater i bankene. Norske banker har økt sin kapitaldekning i løpet av det siste året. Finanstilsynet har lagt til grunn at alle norske banker og finansieringsforetak skulle ha minst 9 prosent ren kjernekapital ved utgangen av juni 2012.

Norske banker henter inn en betydelig del av sin finansiering i internasjonale penge- og kapitalmarkeder. Markedsforholdene kan endres raskt, og bankene må være forberedt på situasjoner hvor det kan være vanskelig å hente kapital, mener tilsynet.

De siste årene har bankene bedret sin finansiering gjennom økt løpetid på nye markedslån og økte likviditetsbuffere. Finansieringen må imidlertid gjøres enda mer robust, mener Baltzersen.

Les også: Urolig over boligprisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.