- Mitt forslag er månelandingsprosjekt for oljevernberedskap i Nord-Norge, sier Hans Henrik Ramm.

Han mener både staten og næringslivet i nord bør gripe muligheten som har oppstått på grunn av en plutselig økt interesse for oljevernberedskap over hele verden:

- Ser man på innovasjonsteorien, så oppfylles forutsetningene for å lykkes med en ny klynge i Nord-Norge, og dermed er det riktig av staten å gå inn med fødselshjelp, sier Hans Henrik Ramm til DN.no.

Helt uavhengig av oljeutvinning i Nord-Norge har det leneg vært behov for beredskap langs kysten av Nord-Norge på grunn av stor skipstrafikk og stadig flere oljetankere.

Midt i et paradigmeskifte
Forskningen viser at det er en del forutsetninger som bør ligge til grunn for etableringen av kunnskapsintensiv industri i et nytt område. Nord-Norge ønsker å ta del i det norske oljeeventyret og mange vil ha garanterte ringvirkninger i lokalsamfunnet for å åpne opp for den risikofylte næringen.

- For at man skal lykkes med å få frem en ny teknologiklynge er det fire forutsetninger, sier Ramm og viser til omfattende innovasjonsteori.

1. Verden må være på vei inn i et teknologisk paradigmeskifte.
- Slik jeg ser det skal selskaper over hele verden løfte beredskapsinnsatsen etter Macondo-ulykken.

2. At ingen andre klynger har den teknologiske ledelsen.
- Det er det ingen som har. Det lille som finnes er rundt Fiskebøl i Nord-Norge.

3. At det finnes et begynnende kompetansemiljø.
- Og det har vi.

4. At det er til stede krevende kunder som kan teste teknologien.
-Det har norske selskaper en lang historie på å være.

- Må finne på noe nytt
Over hele resten av landet er det vokst frem klynger av kunnskapsbedrifter som leverer avansert teknologi til olje- og energiindustrien. Steder langt fra offshore-installasjoner, som Kongsberg og Kristiansand, har verdensledende kompetanse på brønnteknologi.

Det er altså ikke en forutsetning å være nær markedet.

- Nord-Norge kan ikke sette i gang med det samme som resten av landet allerede er gode på. Og de norske klyngene dekker i dag så store deler av teknologiske feltet at det er krevende å finne nye - men her er det en. Beredskpasteknologi kan bringe Nord-Norge inn i den utviklingen vi har hatt i resten av landet, sier han.

Nytt testsenter?
Når Ramm sier at staten bør bidra med fødselshjelp, må det ikke forstås som et forsvar for subsidier.

- Jeg mener ikke at man skal subsidiere. Men man kan bidra med forskning og utvikling, innsaststruktur, og kanskje et testsenter etter modell fra Mongstad. Når man bruker så mange milliarder der, må man kunne bruke noe på å bygge opp en beredskapsindustri, sier Ramm.

I dag har Nord-Norge blant annet produsenter av lenser og skimmere som fikk testet seg i Mexicogulfen i sommer.

- Vi ser en begynnende vekst i Finnmark av bredere beredskapsoperasjoner til havs, som blant annet organiserer fiskebåter . Og erf#229en fra Macondo-ulykken var at de norske produktene gjorde en bedre jobb enn andre.

- Problemet var at man ikke kunne levere nok produkter. Industrien er ikke stor nok, og man kan ikke kalle det en klynge ennå, sier Ramm.