Barack Obama gjør opp budsjettet med et svimlende underskudd.

Sjokkøkning av underskuddet i USA

Hovedproblemet i budsjettkrisen er å få politikerne i Washington til å samarbeide over partigrensene, mener professor Arne Jon Isachsen i samfunnsøkonomi ved BI.



Handlingslammet
Få ting er like skadelig for muligheten for bedring i den amerikanske økonomien som handlingslammede politikere i Kongressen, mener

– Hovedproblemet er at politikerne i Kongressen er handlingslammet. De makter ikke å samarbeide over partigrensene, sier Isachsen til NTB.

Han mener budsjettkrisen USA befinner seg i, skyldes feilgrep som ble gjort under Bush-administrasjonen.

 

– Obama har arvet et veldig dårlig utgangspunkt. Den uholdbare situasjonen er et direkte resultat av skattelettelsene som ble vedtatt under Bush-administrasjonen med tidligere sentralbanksjef Greenspans velsignelse. Også økte utgifter til kriger og til statlige forpliktelser blant annet innen helsevesenet må ta noe av skylda, sier han.

To muligheter
Isachsen mener budsjettunderskuddet kan reduseres på to måter.

– Én mulighet er å kutte i utgiftene, sier han og nevner de enorme utgiftspostene Medicare, Medicaid og sosialtrygden.

– Problemet er at ingen politikere – verken fra demokratisk eller republikansk side – ønsker å ta i tak i dette, sier Isachsen.

Den andre muligheten er å øke skattene, noe som er spesielt upopulært på republikansk side.

Ifølge professoren kan noe av floken løses gjennom innføring av merverdiavgift – en kilde til inntekt for staten som finnes i alle de øvrige 29 OECD-landene.

Realistisk
Isachsen mener Obamas plan om å redusere underskuddet til under 1.000 milliarder dollar innen 2013 er realistisk. Men det vil kreve at politikerne blir enige om hvor de skal kutte.

– Et underskudd på 5–6 prosent av BNP kan USA leve med noen år. Men så store statlige lån er lite tilfredsstillende som en varig ordning på lang sikt.

Obama foreslo mandag at Kongressen setter ned en kommisjon på tvers av partigrensene som skal finne konkrete måter å kutte i de offentlige utgiftene på.

– For hvert øre vi bruker, må vi kutte et øre et annet sted, sa Obama.

Samarbeidsproblemet illustreres ved at en slik kommisjon allerede har blitt nedstemt i Senatet.

Dalende popularitet
Isachsen peker på at meningsmålingene det siste året viser at Obamas popularitet har sunket kraftig. Det har sammenheng med den svake utviklingen i økonomien, tror professoren.

– For velgerne i USA betyr ikke tall på 1,6 billioner eller 1,3 billioner dollar så mye. Det som er viktig, er at jobbene kommer tilbake, og at den økonomiske veksten tar seg opp, sier han.

Diskutér saken under.

Les også: - Dette ligner et vendepunkt

Redde for kinesisk oppbremsing

Amerikansk banksjef kan få gigantbonus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.